Recept dana: Piletina u sosu od višanja
Ovo je pomalo neuobičajna kombinacija ukusa; kiselo slatki sos od višanja dobro se slaže s mesom, a naročito je prisutan u vojvođanskoj kuhinji.
Sastojci:
- oko 400 g pilećeg belog mesa,
- 400 g očišćenih višanja,
- kašika putera,
- malo maslinovog ulja,
- 1 dl crnog vina,
- malo svežeg peršunovog lišća,
- tucane ljute paprike po ukusu,
- so i biber
Priprema:
1. Pileće belo meso iseći na tanje šnicle, posoliti, pobiberiti, posuti ljutom paprikom, pa premaza uljem.
2. Meso zapeći po 2-3 minuta sa obe strane u dubokom, dobro zagrejanom tiganju.
3. Zapečeno meso izvaditi u tanjir sa strane, a u tiganj staviti višnje i sipati vino.
4. Kada tečnost ispari i kada se višnje ukuvaju, isključiti ringlu, dodati puter i promešati sve da se puter otopi.
5. Po želji, meso može da se vrati u tiganj sa sosom kako bi upilo mirise i ukuse.
6. Pileće belo meso i sos od višanja u tanjiru posuti iseckanim peršunovim listom i poslužiti s prilogom po želji.