overcast clouds
13°C
01.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

УСКОРО ЋЕ НАМ ВЛАДАТИ СТОЛОМ, ЕВО ЗАШТО СУ НАЈБОЉЕ Три здравствене добробити тиквица за које можда нисте знали

30.03.2025. 16:52 17:02
Пише:
tikvice
Фото: Freepik

ТИКВИЦЕ су поврће које многи редовно конзумирају јер су укусне, но често не размишљамо о свим здравственим добробитима које нам могу донети. Осим што су лагане, укусне и свестране, тиквице садрже бројне хранљиве материје које могу позитивно утицати на здравље.

У наставку издвајамо три здравствене добробити тиквица за које можда нисте чули, а веома су важне за целокупно здравље. Тиквице се могу јести сваки дан, али у већини домаћинстава то није случај. Идеално их је јести три до четири пута недељно као део уравнотежене исхране.

Подршка здрављу срца

Тиквице су богате калијумом, минералом који је кључан за одржавање здраве равнотеже електролита у телу и за правилно функционисање срца. Калијум помаже у снижавању крвног притиска, чиме се смањује ризик од развоја срчаних болести и можданог удара. Такође, садрже магнезијум, који с калијумом помаже у одржавању нормалног крвног притиска и здравља крвних судова.

Осим тога, тиквице су добар извор влакана, која такође подржавају здравље срца смањујући ниво лошег холестерола (LDL). Конзумирање тиквица може помоћи у побољшању липидног профила, чиме се смањује ризик од кардиоваскуларних болести. Можете их додати у салате, варива, чорбе или их једноставно пећи или кувати.

Побољшање здравља пробавног система

Тиквице су изванредан извор влакана, која играју кључну улогу у одржавању здраве пробаве. Влакна помажу у превенцији затвора, побољшавајући пролазак хране кроз црева и подстичући редовну столицу. Осим тога, влакна подржавају раст здравих бактерија у цревима, чиме доприносе здрављу цревне микрофлоре.

Тиквице такође садрже водену компоненту која доприноси хидратацији тела и помаже у одржавању оптималне функције пробавног система. Добар хидратациони статус помаже у смањењу проблема с пробавом, попут надимања и гасова. Њихова богата влакнаста структура чини их одличним додатком свакодневној исхрани за побољшање пробаве.

Подстицање мршављења и одржавање здраве телесне масе

Тиквице су нискокалоричне, богате водом и влакнима, што их чини идеалним избором за особе које желе да смршају или одрже здраву телесну тежину. Због високог садржаја воде, тиквице помажу да се осећате сити дуже, чиме се смањује унос калорија. Осим тога, влакна помажу у смањењу апетита јер успоравају варење и продужују осећај ситости.

Садрже низак гликемијски индекс, што значи да се шећери у њима полако апсорбују, чиме се одржава стабилан ниво шећера у крви. Овај ефекат помаже у спречавању наглих скокова инсулина који могу подстаћи накупљање телесне масе, посебно у облику масног ткива.

 

Пише:
Пошаљите коментар