Рецепт дана: Медењаци
Медењаци су један од оних „старинских“ колача који никада не излазе из моде. Разлог је крајње једноставан: укусни су, остају данима свежи, а притом припрема није нимало компликована, ни захтевна.
Састојци (за 6 особа):
- 500 г брашна,
- 5 кашика меда,
- 3 јајета,
- 150 г шећера,
- прашак за пециво,
- капика путера,
- мало цимета,
- ораси (по жељи)
Припрема:
1. Све наведене састојке ставити у чинију и умесити тесто, па га поделити на пола.
2. У једну половину ставити шаку-две млевених ораха, а другу оставити “празну“.
3. Одложити у фрижидер да одстоји сат-два.
4. Обликовати куглице величине ораха. У куглице од теста у које су стављени ораси на врх још ставити језгро ораха.
5. Након сваких 5-6 направљених куглица, опрати руке у хладној води да се тесто не би лепило.
6. Ставити медењаке у плех за печење, па пећи десетак минута на 200 степени.