Recept dana: Medenjaci
Medenjaci su jedan od onih „starinskih“ kolača koji nikada ne izlaze iz mode. Razlog je krajnje jednostavan: ukusni su, ostaju danima sveži, a pritom priprema nije nimalo komplikovana, ni zahtevna.
Sastojci (za 6 osoba):
- 500 g brašna,
- 5 kašika meda,
- 3 jajeta,
- 150 g šećera,
- prašak za pecivo,
- kapika putera,
- malo cimeta,
- orasi (po želji)
Priprema:
1. Sve navedene sastojke staviti u činiju i umesiti testo, pa ga podeliti na pola.
2. U jednu polovinu staviti šaku-dve mlevenih oraha, a drugu ostaviti “praznu“.
3. Odložiti u frižider da odstoji sat-dva.
4. Oblikovati kuglice veličine oraha. U kuglice od testa u koje su stavljeni orasi na vrh još staviti jezgro oraha.
5. Nakon svakih 5-6 napravljenih kuglica, oprati ruke u hladnoj vodi da se testo ne bi lepilo.
6. Staviti medenjake u pleh za pečenje, pa peći desetak minuta na 200 stepeni.