Рецепт дана: Пица с пршутом и шампињонима
Пица је једно од најомиљенијих јела и то не само у Италији, већ у читавом свету. А једна од бољих страна овог јела и то што у пракси нема тачног рецепта за његову припрему, па свако може дс га гарнира и дотерује по свом укусу.
Састојци (за 2 особе):
Тесто:
- 200 г брашна,
- 1.5 дцл воде,
- 15 г свежег квасца,
- пола кашичице соли,
- 2 супене кашике маслиновог уља
Сос:
- 1 1/2 супена кашика концентрата парадајза,
- 1,5 дцл благог кечапа,
- пуна кашичица соли,
- пуна кашичица чилија у праху,
- 2 супене кашике топле воде
Фил:
- две мање шаке оригана,
- 100 г танко сеченог полутврдог сира,
- 100 г танко насецкане шунке,
- 150 г сецканих шампињона из теглице,
- 100 г танко насечене пршуте,
- 2, 3 мини парадајза,
- 150 г моцареле,
- по жељи зелене или црне маслине
Припрема:
Тесто: У пола деци топле воде растопити квасац. Кад се отопи, додати га у посуду с брашном, затим посолити, па сипати уље и преосталих деци воде. Потом замесити тесто.
Сос: У чинијицу ставите једну и по супену кашику концентрата парадајза и 1.5 дцл благог кечапа. Добро измешати и разбити евентуалне грудвице.
Затим додати со и чили у праху, па све опет добро промешати да се фино прожме.
На крају додати воду и још једном узмешати како би се добио фин и гладак сос.
Фил: Сир и шунку насећи на танке дугуљасте резанце, па их помешати у једној посуди.
По жељи се може ставити неколико мини парадајза, исечених на пола, који се затим у другој посуди помешају с насецканим шампињонима. Танко насечен пршут је довољно руком исцепкати на дугуљасте тракице.
Припрема пице: Тесто разваљати и пребацити у добро науљен плех у којем ће се пећи, па је још добро и одозго науљити.
Намазати затим сосос, преко pposuti мању шаку оригана, затим побацати мешавину сира и шунке, а затим и мешавину паоарадајза и шампињона. На све то нацепкати моцарелу, посути још једну мању шаку оригана по свему, па око моцареле побацате пршут. По жељи ставити и коју маслину преко свега.
Пећи 20 минута у prеthodno добро загрејаној рерни на 200 степени.