Рецепт дана: Пита с празилуком
Предивна и врло укусна пита, пођеднако добра и кад је, тек испечена у рерни, топла, баш као и кад се охлади.
Састојци:
- 100 г сланине,
- 500 г празилука,
- 5 јаја,
- 2 дл јогурта,
- 4 дл киселе воде,
- 1 дл уља,
- пола кг кора за питу,
- соли по укусу
Припрема:
1. Издинстати празилук и сланиницу, тек да празилук свене.
2. Затим умутити јаја, јогурт, со, уље и киселу воду.
3. Плех премазати уљем, па ставити 2 листа кора.
4. Прелив прелити преко празилука.
5. Оставити отприлике 2 дл прелива да би се на крају прелила пита.
6. Узети 2 листа кора.
7. Кором захватити мало фила.
8. Ређати у плех.
9. Остатак фила прелити преко згужваних кора.
10. Питу прекрити с 2 листа кора.
11. Прелити с оних 2 дл прелива остављених на почетку.
12. Ставити у унапред угрејану рерну и пећи док не порумени.
13. Питу прекрити мокром крпом и оставити десетак минута.