Рецепт дана: Индијски Naan хлеб
Ова врста хлеба присутна је у готово свим блискоисточним кухињама. У питању је индијски „пљоснати“ хлеб с квасцем, који се обично премазује растопљеним путером и послужује уз све могуће облике индијских сосева/карија.
Састојци:
- 500 г белог брашна,
- кесица инстант квасца,
- 2 кашике меда,
- 6 кашика јогурта,
- 2 кашике отопљеног путера,
- кашичица соли,
- 250 мл млаке воде,
- сусам за посипање,
- отопљени путер за премазивање
Припрема:
1. У чинији помешати брашно и квасац, па у средини направити удубљење и у њега додавати редом: мед, јогурт, путер и со.
2. Виљушком полако све мешати, уз додавање млаке воде.
3. Када више не може да се меша виљушком, месити тесто рукама.
4. Пребацити га на радну плочу и месити још неких бар 10 минута како би се глутен лепо развио.
5. Умешано тесто премазати с мало путера, покрити га чистом крпом и оставити на топлом да се удвостручи.
6. Затим га поново вратити на радну плочу и ударати га руком како би се истиснуо ваздух из њега, па га затим још мало премесити.
7. Поделити тесто на осам делова и сваки ваљком растањити у овални облик дебљине око једног центиметра.
8. Загрејати добро тигањ, па затим мало смањити ватру и пећи припремљен хлеб. Сваки по 3-4 минуте са сваке стране.
9. Кад су готови, одмах их премазати отопљеним путером и посути сусамом.
10. До послуживања их држати у благо загрејаној рерни како се не би хладили.