Рецепт дана: Колач од шаргарепе
Ако вам, након што скувате недељну супицу, претекне шаргарепице, ево сјајног предлога за супер укусну посластицу.
Састојци:
За тесто:
- 4 јајета,
- 100 г млевених бадема,
- 280 г глатког брашна,
- прашак за пециво,
- прстохват соли,
- 240 г жутог шећера,
- 1,5 кашичица цимета,
- 2 кашичице ароме ваниле,
- 150 г отопљеног маслаца,
- 440 г ситно нарендане шаргарепе,
- 75 мл уља
За фил:
- 400 г крем сира,
- 300 г беле чоколаде,
- 200 г слатке павлаке за шлаг,
- 1 кремфикс,
- паковање инстант желатина,
- нарендана кора поморанџе
Припрема:
Припремање теста:
1. Јаја пенасто умутити са шећером, па додати отопљени маслац и уље, па све заједно добро умутити миксером.
2. Додати преостале састојке и добро помешати.
3. Пећи у рерни prеthodno загрејаној на 180 степени. Кад се ивице одвоје од плеха проверити чачкалицом да ли је колач печен.
Припремање фила:
1. Крем сир израдити миксером, па додати нарендану корицу поморанџе.
2. Чоколаду отопити на пари и умутити миксером са сиром.
3. Од слатке павлаке умутити шлаг, па додати кремфикс и још мало мутити да се добије кремасти шлаг.
4. У шлаг додати желатин, добро умутити, а затим га умешати у крем од сира и чоколаде.
5. Добијеном кремом премазати охлађено тесто и охладити колач.