Рецепт дана: Кус-кус с грашком
Кус-кус, познат и као “најмања тестенина на свету”, настаје млевењем и обликовањем једне врсте дурум пшенице. Изгледом подсећа на неку врсту житарице, али према начину на који се производи заправо се сврстава у – тестенину и садржи глутен.
Састојци:
- 250 г кус- куса,
-30 г маслаца,
- 200 г грашка,
- 2 парадајза,
- 2 струка младог лука,
- црвена паприка,
- 125 г фета сира,
- 50 г пињола,
- маслиново уље,
- сок од пола лимуна,
- пола везе першуна,
- со и бибер по укусу
Припрема:
1. Скувати чашу и по воде са сољу и бибером и у дубљој чинији прелити кус-кус.
2. Поклопити чинију тањиром и након пет минута убацити маслац и промешати виљушком да се разбију грудвице.
3. Пињоле пропржити на тигању без масноће, па оставити са стране.
4. Грашак убацити у кључалу воду, скувати, па кад је куван, испрати га хладном водом.
5. Парадајз, паприку и лук опрати и исећи на мање делове, а фета сир на коцке.
6. У чинију са кус-кусом додати грашак, парадајз, лук, паприку, маслиново уље, сок од лимуна, па све промешати.
7. На врх ставити коцкице сира и першун.