Рецепт дана: Наполеонов колач
Колач с 1.000 листова (Mille-feuille на француском) сасвим сигурно је један од најбољих и најпознатијих француских десерта. Познат је и као Наполеонов колач, укусан и сочан, овај француски десерт може да се спреми и у комбинацији са сезонским воћем, на пример јагодама.
Састојци:
- паковање лиснатог теста,
- 300 г јагода,
- 1 лимун
- 350 мл слатке павлаке,
- 1 махуна ваниле,
- 5 кашика шећера
Припрема:
1. Лимун добро опрати, па га нарибати и половину оцедите, па њиме „зачинити“ јагоде.
2. Лиснато тесто лагано разваљати, па га исећи на једнаке облике.
3. Рерну загрејати на 200 степени, тесто посути с мало шећера, па убацити у рерну и на њега ставити тежи предмет (решетка од рерне ће најбоље послужити), који ће спречити настајање лиснатих мехурића. 4. За то време миксером мутити слатку павлаку, махуну ваниле коју сте састругали ножићем и кашику шећера док се не добије чврсти снег.
5. Када се тесто извади из рерне и охлади, поређати десерт: на дно ставити комадић лиснатог теста, премазати га кремом од ваниле и слатке павлаке. Додати неколико сецканих комадића воћа, па преклопити другим комадом теста. Премазати кремом и нафиловати целим комадима воћа.