Рецепт дана: Торта с јагодама
Јагоде су савршено воће, за које кажу да има и афродизијачка својства, а ако успете да их не поједете све – у посластицама су савршене.
Састојци (за 12 особа):
За бисквит:
- 8 беланаца,
- 150 г шећера,
- 6 кашика уља,
- 100 г брашна,
- пуна кашичица прашка за пециво
За фил:
- 1 л млека,
- 300 г шећера,
- 3 кесице ванил шећера,
- 200 г брашна,
- 250 г маргарина,
- јагоде
Припрема:
1. Прво припремити фил тако што ћете у вруће млеко умешати брашно и шећер. Кад проври, скинути с ватре и додати ванил шећер.
2. Кад се фил охлади, умешати маргарин.
3. Јагоде опрати, оцедити и исећи на листиће.
4. Рерну загрејати на 170 степени, а плитки плех обложити папиром за печење.
5. За припрему бисквита миксером умутити беланца и додати им две кашике шећера, па умутити чврст снег.
6. У другој посуди добро промешати шећер и уље. Добијеној смеси додати брашно просејано с прашком за пециво.
7. Када настане једнолична маса, у њу прво умешати четвртину снега од беланаца, а потом пажљиво додати и преостали снег.
8. Добијену смесу излити у припремљени плех. Поравнати је и пећи десетак минута или док горња страна не почне да добија боју. 9. Печени бисквит извадити, мало га охладити и потом пресећи на пола.
10. Кад се бисквит охладио, премазати га филом. Потом поређати јагоде исечене на листиће, па преклопити другом половином бисквита.