Recept dana: Kus-kus s graškom
Kus-kus, poznat i kao “najmanja testenina na svetu”, nastaje mlevenjem i oblikovanjem jedne vrste durum pšenice. Izgledom podseća na neku vrstu žitarice, ali prema načinu na koji se proizvodi zapravo se svrstava u – testeninu i sadrži gluten.
Sastojci:
- 250 g kus- kusa,
-30 g maslaca,
- 200 g graška,
- 2 paradajza,
- 2 struka mladog luka,
- crvena paprika,
- 125 g feta sira,
- 50 g pinjola,
- maslinovo ulje,
- sok od pola limuna,
- pola veze peršuna,
- so i biber po ukusu
Priprema:
1. Skuvati čašu i po vode sa solju i biberom i u dubljoj činiji preliti kus-kus.
2. Poklopiti činiju tanjirom i nakon pet minuta ubaciti maslac i promešati viljuškom da se razbiju grudvice.
3. Pinjole propržiti na tiganju bez masnoće, pa ostaviti sa strane.
4. Grašak ubaciti u ključalu vodu, skuvati, pa kad je kuvan, isprati ga hladnom vodom.
5. Paradajz, papriku i luk oprati i iseći na manje delove, a feta sir na kocke.
6. U činiju sa kus-kusom dodati grašak, paradajz, luk, papriku, maslinovo ulje, sok od limuna, pa sve promešati.
7. Na vrh staviti kockice sira i peršun.