Рецепт дана: Лазање с поврћем
Под претпоставком да за 1. мај меса и роштиља неће мањкати, доносимо рецепт за „дан после“, односно, нешто као предлог за укусни детокс...
Састојци:
- паковање лазања,
- 400 г шампињона,
- средња тиквица,
- 200-300 г свежег спанаћа,
- чаша павлаке,
- маслиново уље,
- со, бибер и вегета по укусу,
- оригано,
- 250 мл парадајз соса,
- 200-300 г ренданог сира по избору (моцарела, трапист, качкаваљ)
Припрема:
1. Тиквицу исећи на танке шните, усолити и оставити са стране.
2. Пецурке исецкане на листиће испржити на маслиновом уљу док не постану златножуте, затим их зачинити и потом такође оставити са стране.
3. Исецкати спанаћ на ситно и помешати га с павлаком.
4. Скувати лазање.
5. На дно калупа у коме ће се пећи, прво ставити сос од парадајза, па на њега поређати први слој лазања тестенине, затим оцеђене тиквице, па опет тестенину, печурке, тестенину, спанаћ с павлаком и тако док се не потроше сви састојци. Површину посути ренданим сиром, прекрити алуминијумском фолијом и пећи око 40 минута на умереној температури.
6. Фолију уклонити, па пећи још 15 минута да сир добије златножуту боју и да лазању постану хрскаве.