Рецепт дана: Минестроне супа
Минестроне супа, односно, „велика супа“ у преводу с италијанског, била је популарна још у доба старих Римљана, у 2. веку пре нове ере. И, не без разлога, „преживела“ је све до данас...
Састојци (за 6 особа):
- 100 г шаргарепе исецкане на коцкице,
- 100 г кромпира исецканог на коцкице,
- 100 г кукуруза шећерца,
- 50 г зелене бораније,
- 50 г паштрнака исецканог на коцкице,
- 50 г тиквица исецканих на коцкице,
- један мањи празилук исецкан на колутове,
- 50 г броколија,
- 50 г карфиола,
- 50 г грашка,
- 2-2,5 л пилећег бујона (prеthodno скуваног),
- першунов лист,
- 3 чена ситно насецканог белог лука,
- зачинско биље: босиљак, мајчина душица
- со
- парадајз пире
Припрема:
1. Прво скувати пилећи бујон, потом га процедити и одвојити месо од костију, па насечено на ситне комадиће вратити назад у бујон.
2. Припремити, односно, исецкати све састојке.
3. На пола кашике маслиновог уља благо пропржити, а више, уз мало воде, динстати празилук тек толико да омекне, па затим додати све састојке, осим першуновог листа и белог лука.
4. Налити бујоном, па кувати 10-15 минута. На крају додати першунов лист и бели лук и одмах уклонити супу с ватре.
5. Када је супа готова, додати тестенину и парадајз пире и затим сервирати уз препржен хлеб. Ако волите мало интензивнији укус, у супицу додајте и пармезан.