Recept dana: Lazanje s povrćem
Pod pretpostavkom da za 1. maj mesa i roštilja neće manjkati, donosimo recept za „dan posle“, odnosno, nešto kao predlog za ukusni detoks...
Sastojci:
- pakovanje lazanja,
- 400 g šampinjona,
- srednja tikvica,
- 200-300 g svežeg spanaća,
- čaša pavlake,
- maslinovo ulje,
- so, biber i vegeta po ukusu,
- origano,
- 250 ml paradajz sosa,
- 200-300 g rendanog sira po izboru (mocarela, trapist, kačkavalj)
Priprema:
1. Tikvicu iseći na tanke šnite, usoliti i ostaviti sa strane.
2. Pecurke iseckane na listiće ispržiti na maslinovom ulju dok ne postanu zlatnožute, zatim ih začiniti i potom takođe ostaviti sa strane.
3. Iseckati spanać na sitno i pomešati ga s pavlakom.
4. Skuvati lazanje.
5. Na dno kalupa u kome će se peći, prvo staviti sos od paradajza, pa na njega poređati prvi sloj lazanja testenine, zatim oceđene tikvice, pa opet testeninu, pečurke, testeninu, spanać s pavlakom i tako dok se ne potroše svi sastojci. Površinu posuti rendanim sirom, prekriti aluminijumskom folijom i peći oko 40 minuta na umerenoj temperaturi.
6. Foliju ukloniti, pa peći još 15 minuta da sir dobije zlatnožutu boju i da lazanju postanu hrskave.