Рецепт дана: Пита од меса
Сви који воле да једу млевено месо једноставно ће уживати у овој месној пити с додатком пистаћа и брусница.
Састојци:
За фил:
- 300 г брусница,
- 3 кашике шећера,
- сок од пола поморанџе,
- маслиново уље,
- главица лука,
- 4 слајса сланине,
- 2 чена белог лука,
- мало тимијана и кадуље,
- 500 г млевене свињетине,
- 75 г пистаћа
За тесто:
- 450 г глатког брашна,
- 100 г свињске масти,
- 4 кашике млека,
- 1 јаје,
- 2 кашичице соли,
- 150 мл воде
Припрема:
1. Ставити у посуду брашно и со, а у тигањ сипати воду, маст и млеко, па мало загрејати и затим прелити преко брашна.
2. Додати размућено јаје и замесити тесто. Оставити да мало одстоји.
3. У међувремену у тигањ сипати шећер, бруснице и сок од поморанџе, па сјединити смесу на лаганој ватри.
4. Припремите фил од меса: на загрејано уље додати ситно исецкан лук, сланину насечену на тракице, бели лук и млевено месо, па све динстати око пола сата. Пред крај додати пистаће, листиће тимијана и кадуље.
5. Калуп за печење обложити папиром за печење, 2/3 теста разваљати и прекрити калуп све до ивица.
6. На тесто ставити пола месне смесе, затим бруснице и на то остатак меса. Прекрити остатком теста и премазати јајетом.
7. Пећи на 200 степени око пола сата, а онда смањити ватру на 180 и пећи још 30 минута.
8. Охладити пре служења.