Рецепт дана: Домаће крофне
Једна од омиљених посластица како старијих, тако и млажих генерација. А како и не би била, кад је тако савршено хрскава споља, а мекана и ваздушаста изнутра...
Састојци (за око 60 крофни):
- 2 квасца,
- 3 јајета,
- 2 кг брашна (мешано глатко и оштро),
- ¾ л млека,
- 3 кашике шећера
Припрема:
1. У мало топлог млека размрвити коцкице квасца уз додатак нешто шећера и брашна.
2. У темперирано брашно додати размућена јаја, нарасли квасац, шећер и млако млеко, колико треба да се добије мекано тесто.
3. Науљеним рукама намазати посуду у којој се замешало тесто, како би без пуно дирања, а после дизања, могло да се истресе на радну површину.
4. Прекривено тесто оставити да се диже на топлом.
5. Нарасло тесто истрести на радну површину, лагано растањити, па чашом или округлом модлом обликовати крофне.
6. Пржити у дубокој посуди на загрејаној масти.
7. Посути ситним шећером или додати пекмез од шљива.