Recept dana: Pita od mesa
Svi koji vole da jedu mleveno meso jednostavno će uživati u ovoj mesnoj piti s dodatkom pistaća i brusnica.
Sastojci:
Za fil:
- 300 g brusnica,
- 3 kašike šećera,
- sok od pola pomorandže,
- maslinovo ulje,
- glavica luka,
- 4 slajsa slanine,
- 2 čena belog luka,
- malo timijana i kadulje,
- 500 g mlevene svinjetine,
- 75 g pistaća
Za testo:
- 450 g glatkog brašna,
- 100 g svinjske masti,
- 4 kašike mleka,
- 1 jaje,
- 2 kašičice soli,
- 150 ml vode
Priprema:
1. Staviti u posudu brašno i so, a u tiganj sipati vodu, mast i mleko, pa malo zagrejati i zatim preliti preko brašna.
2. Dodati razmućeno jaje i zamesiti testo. Ostaviti da malo odstoji.
3. U međuvremenu u tiganj sipati šećer, brusnice i sok od pomorandže, pa sjediniti smesu na laganoj vatri.
4. Pripremite fil od mesa: na zagrejano ulje dodati sitno iseckan luk, slaninu nasečenu na trakice, beli luk i mleveno meso, pa sve dinstati oko pola sata. Pred kraj dodati pistaće, listiće timijana i kadulje.
5. Kalup za pečenje obložiti papirom za pečenje, 2/3 testa razvaljati i prekriti kalup sve do ivica.
6. Na testo staviti pola mesne smese, zatim brusnice i na to ostatak mesa. Prekriti ostatkom testa i premazati jajetom.
7. Peći na 200 stepeni oko pola sata, a onda smanjiti vatru na 180 i peći još 30 minuta.
8. Ohladiti pre služenja.