Рецепт дана: Говедина Строганов
У питању је јело с руског двора, које се напросто топи у устима. Име је добило по грофу Павелу Стоганову, а данас је то познато интернационално јело.
Састојци:
- 500 г говеђег филеа,
- главица црног лука,
- 250 г свежих шампињона,
- кашика брашна,
- кашика сенфа,
- говеђа коцка за супу,
- 1 лимун,
- 2 кисела краставца,
- 125 мл киселе павлаке,
- уље,
- со и бибер по укусу
Припрема:
1. С филеа одстранити масне делове, потом месо исећи на танке дугуљасте парчиће, посолити га и побиберити.
2. Главицу црног лука исећи на танке полукругове, шампињоне на листове, а киселе краставчиће на полукругове.
3. У шерпи на загрејаном уљу пржити парчиће меса.
4. Испржено месо извадити решеткастом кашиком и ставити у чинију. У исту шерпу затим ставити исечен црни лук и шампињоне да се прже. Посолити, побиберити и промешати.
5. Вратити парчиће меса у шерпу, додати сенф и брашно.
6. У другу шерпу у проврелу воду ставити коцку за супу. Супу додати у шерпу с месом и промешати.
7. Додати краставчиће и оставити да се кува око пола сата.
8. Потом додати сок од лимуна, павлаку, промешати и склонити шерпу са шпорета.
9. Готово јело је најбоље сервирати уз кувани пиринач и расхлађено суво црвено вино.