Recept dana: Govedina Stroganov
U pitanju je jelo s ruskog dvora, koje se naprosto topi u ustima. Ime je dobilo po grofu Pavelu Stoganovu, a danas je to poznato internacionalno jelo.
Sastojci:
- 500 g goveđeg filea,
- glavica crnog luka,
- 250 g svežih šampinjona,
- kašika brašna,
- kašika senfa,
- goveđa kocka za supu,
- 1 limun,
- 2 kisela krastavca,
- 125 ml kisele pavlake,
- ulje,
- so i biber po ukusu
Priprema:
1. S filea odstraniti masne delove, potom meso iseći na tanke duguljaste parčiće, posoliti ga i pobiberiti.
2. Glavicu crnog luka iseći na tanke polukrugove, šampinjone na listove, a kisele krastavčiće na polukrugove.
3. U šerpi na zagrejanom ulju pržiti parčiće mesa.
4. Isprženo meso izvaditi rešetkastom kašikom i staviti u činiju. U istu šerpu zatim staviti isečen crni luk i šampinjone da se prže. Posoliti, pobiberiti i promešati.
5. Vratiti parčiće mesa u šerpu, dodati senf i brašno.
6. U drugu šerpu u provrelu vodu staviti kocku za supu. Supu dodati u šerpu s mesom i promešati.
7. Dodati krastavčiće i ostaviti da se kuva oko pola sata.
8. Potom dodati sok od limuna, pavlaku, promešati i skloniti šerpu sa šporeta.
9. Gotovo jelo je najbolje servirati uz kuvani pirinač i rashlađeno suvo crveno vino.