Рецепт дана: Веганска проја
Проја је увек добра идеја... Још ако је посна, па још ако у њој могу да уживају како вегетаријанци, тако и вегани – време је да нешто и скувате.
Састојци ( за 4 особе):
- 3 шоље интегралног брашна,
- 3 шоље кукурузног гриза,
- прашак за пециво,
- 3 кашичице соли,
- 1/2 шоље уља,
- 2,5 дл биљног млека,
- ½ л минералне воде,
- 2 шаке свежег спанаћа (може и блитва),
- већи црни лук,
- бабура паприка
Припрема:
1. Исецкати ситно лук и динстати га на мало уља.
2. Након неког времена, убацити ситније исецкану паприку и уситњен спанаћ.
3. Посолити врло мало да спанаћ брже пусти воду, а када вода делимично испари - смеса је спремна.
4. За припрему проје помешати прво мокре састојке, затим додати брашно и прашак за пециво.
5. Мешати варјачом док се не разбију све грудвице, затим убацити спанаћ, лук и паприку.
6. Ако се пече у тепсији, потребно ју је и науљити и побрашњавити, а ако се пече у калупима довољно је само уље за подмазивање.
7. Пећи на 200 степени док не порумени.