Рецепт дана: Пана кота
У питању је десерт по оригиналној италијанској рецептури, а сам назив би се могао превести као "кувани крем". У најкраћем, реч је о фином и једноставном, а притом и освежавајућем колачу, који ће сасвим сигурно пријати на овим врућинама.
Састојци (за 8 особа):
За подлогу:
- кекс пишкоте или плазма,
За крем:
- 1,5 дл млека,
- 1/2 л слатке павлаке,
- ванил шећер,
- 3-4 кашике крем сира по укусу
За воћни прелив:
- 600 г сезонског воћа (јагода, малина, купина)
- 6 великих кашика шећера,
- 15 г желатина,
- 10 великих кашика воде
Припрема:
1. Калуп 20 X 30 центиметара премазати уљем, а затим поређати кекс, prеthodno намочен у хладном млеку.
2. Помешати млеко, слатку павлаку, ванил шећер, па мешати док не проври, а након тога кувати још неких 15 минута.
3. Прохладити крем, па потом лагано умешати крем сир.
4. Прелити преко кекса и украсити воћним преливом, који се припрема тако што се желатин стави у хладну воду да набубри. Воће са шећером је потребно мало кувати, па му затим додати желатин и још кратко кухати. Скинути с ватре и након једног минута вадити воће и ређати га на крем, па за крај све прелити соком које је воће пустило.