Recept dana: Pana kota
U pitanju je desert po originalnoj italijanskoj recepturi, a sam naziv bi se mogao prevesti kao "kuvani krem". U najkraćem, reč je o finom i jednostavnom, a pritom i osvežavajućem kolaču, koji će sasvim sigurno prijati na ovim vrućinama.
Sastojci (za 8 osoba):
Za podlogu:
- keks piškote ili plazma,
Za krem:
- 1,5 dl mleka,
- 1/2 l slatke pavlake,
- vanil šećer,
- 3-4 kašike krem sira po ukusu
Za voćni preliv:
- 600 g sezonskog voća (jagoda, malina, kupina)
- 6 velikih kašika šećera,
- 15 g želatina,
- 10 velikih kašika vode
Priprema:
1. Kalup 20 X 30 centimetara premazati uljem, a zatim poređati keks, prethodno namočen u hladnom mleku.
2. Pomešati mleko, slatku pavlaku, vanil šećer, pa mešati dok ne provri, a nakon toga kuvati još nekih 15 minuta.
3. Prohladiti krem, pa potom lagano umešati krem sir.
4. Preliti preko keksa i ukrasiti voćnim prelivom, koji se priprema tako što se želatin stavi u hladnu vodu da nabubri. Voće sa šećerom je potrebno malo kuvati, pa mu zatim dodati želatin i još kratko kuhati. Skinuti s vatre i nakon jednog minuta vaditi voće i ređati ga na krem, pa za kraj sve preliti sokom koje je voće pustilo.