broken clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Књиге министрима за успомену, наследнику полица у аманет 

29.05.2017. 21:48 22:35
Пише:
Извор: Влада Републике Србије

Премијер у одласку и изабрани председник Србије Александар Вучић одржао је јуче последњу седницу Владе као њен председник, и поручио да је задовољан и пресрећан што је обављао тај посао. Министрима с којима је до сада седео у Немањиној рекао је да је рад у Влади прилика да покажу шта знају и да је реч о послу који захтева посвећеност 24 сата.

Данас ће Вучић, последњи пут у овом мандату, одговарати на питања новинара на конференцијји за новинаре у вили „Мир”, да би сутра у Дому Народне скупштине на Тргу Николе Пашића положио свечану заклетву и ступио на дужност шефа државе. Како је изјавио, још није донета одлука о новом премијеру, а његовој председничкој инаугурацији присуствоваће велики број највиших државника из региона.

“Предстоји још разговора“, објаснио је Вучић. “За мене је сутра веома важан дан и хоћу да протекне свечано. Онда ћемо имати седницу партије коју још водим. Затим ћемо имати разговоре с коалиционим партнерима“.  Он је навео да све иде својим током у складу с роковима и датумима, како је обећао.

Вучић је јуче казао је да је последње три године уложио много труда, енергије, рада и напора, много времена...

“Значајно више времена сам провео у Влади него код куће или на свим другим местима заједно, али кога брига да ли ја нешто осећам или шта, већ људе интересује шта они осећају”, истакао је Вучић, одговарајући на питање како се осећа после последње седнице коју је водио након три године проведене у Влади.

Као опроштајни поклон, Вучић је министрима уручио књиге из своје библиотеке, објаснивши да их је делио по „трики-критеријуму” и да тачно зна зашто је коју књигу коме дао.


Инаугурација 23. јуна

Изабрани председник Александар Вучић најавио је да ће на његову инаугурацију доћи велики број шефова држава и влада земаља региона и да очекује да то буду готово сви највиши државници у окружењу. Нагласио је да ће то бити велики скуп и да ће се том приликом служити само производи из Србије.

Све што је овде направљено, сваки производ из Србије. "Можда нећемо имати најбољу француску и италијанску кухињу, али зато – пристојну српску", рекао је Вучић.

„Своје књиге сам делио, оставио сам у Влади полице које сам направио наследнику. То сам радио без Владиног новца. Неко ће у неки лепши простор ући. Остало је још нека одела да изнесем“, рекао је Вучић у разговору с новинарима после седнице.

Како је казао, критеријум по којем је делио књиге био је чудан, тако да је тешко закључити зашто је коме коју поклонио.

“Када сам куповао књиге, морао сам гумицом да бришем цену“, рекао је, и додао да је свакоме од чланова кабинета написао и личну поруку. “Некоме се допада, некоме не. Написао сам шта би можда могли да промене. Пожелео сам свима много среће и успеха.

Како је истакао, „не бисте претпоставили зашто је неко неку књигу добијао. Када Ивица добије о свим српским владарима, а Ана добије о Милану Стојадиновићу, Зорана о данима и годинама које су све промениле, а Небојша о победницима и како се постаје и остаје. Свакоме знам коме сам и због чега коју дао”, тврди Вучић.

Додао је да је, на пример, министарка за европске интеграције „Јадранка уместо Европе добила Кину” – односно књигу „О Кини” Хенрија Kisinyеra, те да је то учинио и из још једног разлога.

“Она је врло енергична и жестока у изражавању својих ставова, оданде је потребно још мало мира и другачијег, филозофског приступа да добије и примени. Свакоме сам пронашао нешто. Шалио сам се највише на Вулинов рачун. Надам се да се није наљутио“, казао је премијер у одласку.

Министар полиције Небојша Стефановић добио је књигу „Победници” чувеног спин-доктора и блиског сарадника Тонија Блера Алистера Кембела, с којим је имао прилике и да се упозна пре две године, када је Кембел одржао предавање српским министрима. Шеф дипломатије Ивица Дачић добио је књигу о српским владарима. С друге стране, министар привреде Горан Кнежевић треба да прочита дело „Старт-ап нација – Тајна израелског економског чуда” аутора из те земље Дана Сенора и Саула Сингера.

Милан Кркобабић је добио књигу „Мосад: Највеће мисије израелске тајне службе”, а министарка задужена за популациону политику Славица Ђукић Дејановић једно од дела Иве Андрића. Министар одбране Зоран Ђорђевић добио је књигу о политичком маркетингу „Изборна вртоглавица” француског маркетиншког стручњака Жака Сегеле, који је водио кампању Франсоа Митерана 1981. године.

Министру енергетике Александру Антићу намењена је књига о успесима Спортског друштва „Црвена звезда” – „Под сјајем Звезде – 70 година радости”.

Министар Александар Вулин добио је књигу на тему НАТО-а.

Мандатар за састав нове владе још није познат, а спекулише се о томе да ће највећи број министара задржати место и у новом кабинету. Вучић је навео и да ће Сузана Васиљевић, његова саветница за медије, наставити да ради с њим. Вучић ће данас јавности поднети извештај о свему ономе што је Влада радила, али је истакао да ће рећи и шта сматра да су задаци Владе.

До избора новог премијера, Влади би, у складу са законом, требало да председава први потпредседник Ивица Дачић, у својству вршиоца дужности премијера.

        С. Станковић

Аутор:
Пошаљите коментар