Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Knjige ministrima za uspomenu, nasledniku polica u amanet 

29.05.2017. 21:48 22:35
Piše:
Izvor: Vlada Republike Srbije

Premijer u odlasku i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je juče poslednju sednicu Vlade kao njen predsednik, i poručio da je zadovoljan i presrećan što je obavljao taj posao. Ministrima s kojima je do sada sedeo u Nemanjinoj rekao je da je rad u Vladi prilika da pokažu šta znaju i da je reč o poslu koji zahteva posvećenost 24 sata.

Danas će Vučić, poslednji put u ovom mandatu, odgovarati na pitanja novinara na konferencijji za novinare u vili „Mir”, da bi sutra u Domu Narodne skupštine na Trgu Nikole Pašića položio svečanu zakletvu i stupio na dužnost šefa države. Kako je izjavio, još nije doneta odluka o novom premijeru, a njegovoj predsedničkoj inauguraciji prisustvovaće veliki broj najviših državnika iz regiona.

“Predstoji još razgovora“, objasnio je Vučić. “Za mene je sutra veoma važan dan i hoću da protekne svečano. Onda ćemo imati sednicu partije koju još vodim. Zatim ćemo imati razgovore s koalicionim partnerima“.  On je naveo da sve ide svojim tokom u skladu s rokovima i datumima, kako je obećao.

Vučić je juče kazao je da je poslednje tri godine uložio mnogo truda, energije, rada i napora, mnogo vremena...

“Značajno više vremena sam proveo u Vladi nego kod kuće ili na svim drugim mestima zajedno, ali koga briga da li ja nešto osećam ili šta, već ljude interesuje šta oni osećaju”, istakao je Vučić, odgovarajući na pitanje kako se oseća posle poslednje sednice koju je vodio nakon tri godine provedene u Vladi.

Kao oproštajni poklon, Vučić je ministrima uručio knjige iz svoje biblioteke, objasnivši da ih je delio po „triki-kriterijumu” i da tačno zna zašto je koju knjigu kome dao.


Inauguracija 23. juna

Izabrani predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će na njegovu inauguraciju doći veliki broj šefova država i vlada zemalja regiona i da očekuje da to budu gotovo svi najviši državnici u okruženju. Naglasio je da će to biti veliki skup i da će se tom prilikom služiti samo proizvodi iz Srbije.

Sve što je ovde napravljeno, svaki proizvod iz Srbije. "Možda nećemo imati najbolju francusku i italijansku kuhinju, ali zato – pristojnu srpsku", rekao je Vučić.

„Svoje knjige sam delio, ostavio sam u Vladi police koje sam napravio nasledniku. To sam radio bez Vladinog novca. Neko će u neki lepši prostor ući. Ostalo je još neka odela da iznesem“, rekao je Vučić u razgovoru s novinarima posle sednice.

Kako je kazao, kriterijum po kojem je delio knjige bio je čudan, tako da je teško zaključiti zašto je kome koju poklonio.

“Kada sam kupovao knjige, morao sam gumicom da brišem cenu“, rekao je, i dodao da je svakome od članova kabineta napisao i ličnu poruku. “Nekome se dopada, nekome ne. Napisao sam šta bi možda mogli da promene. Poželeo sam svima mnogo sreće i uspeha.

Kako je istakao, „ne biste pretpostavili zašto je neko neku knjigu dobijao. Kada Ivica dobije o svim srpskim vladarima, a Ana dobije o Milanu Stojadinoviću, Zorana o danima i godinama koje su sve promenile, a Nebojša o pobednicima i kako se postaje i ostaje. Svakome znam kome sam i zbog čega koju dao”, tvrdi Vučić.

Dodao je da je, na primer, ministarka za evropske integracije „Jadranka umesto Evrope dobila Kinu” – odnosno knjigu „O Kini” Henrija Kisinyera, te da je to učinio i iz još jednog razloga.

“Ona je vrlo energična i žestoka u izražavanju svojih stavova, odande je potrebno još malo mira i drugačijeg, filozofskog pristupa da dobije i primeni. Svakome sam pronašao nešto. Šalio sam se najviše na Vulinov račun. Nadam se da se nije naljutio“, kazao je premijer u odlasku.

Ministar policije Nebojša Stefanović dobio je knjigu „Pobednici” čuvenog spin-doktora i bliskog saradnika Tonija Blera Alistera Kembela, s kojim je imao prilike i da se upozna pre dve godine, kada je Kembel održao predavanje srpskim ministrima. Šef diplomatije Ivica Dačić dobio je knjigu o srpskim vladarima. S druge strane, ministar privrede Goran Knežević treba da pročita delo „Start-ap nacija – Tajna izraelskog ekonomskog čuda” autora iz te zemlje Dana Senora i Saula Singera.

Milan Krkobabić je dobio knjigu „Mosad: Najveće misije izraelske tajne službe”, a ministarka zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović jedno od dela Ive Andrića. Ministar odbrane Zoran Đorđević dobio je knjigu o političkom marketingu „Izborna vrtoglavica” francuskog marketinškog stručnjaka Žaka Segele, koji je vodio kampanju Fransoa Miterana 1981. godine.

Ministru energetike Aleksandru Antiću namenjena je knjiga o uspesima Sportskog društva „Crvena zvezda” – „Pod sjajem Zvezde – 70 godina radosti”.

Ministar Aleksandar Vulin dobio je knjigu na temu NATO-a.

Mandatar za sastav nove vlade još nije poznat, a spekuliše se o tome da će najveći broj ministara zadržati mesto i u novom kabinetu. Vučić je naveo i da će Suzana Vasiljević, njegova savetnica za medije, nastaviti da radi s njim. Vučić će danas javnosti podneti izveštaj o svemu onome što je Vlada radila, ali je istakao da će reći i šta smatra da su zadaci Vlade.

Do izbora novog premijera, Vladi bi, u skladu sa zakonom, trebalo da predsedava prvi potpredsednik Ivica Dačić, u svojstvu vršioca dužnosti premijera.

        S. Stanković

Autor:
Pošaljite komentar