broken clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Дачић: Скопље, Приштина, Тирана - организована акција

03.05.2017. 21:25 22:02
Пише:
Извор: Tanjug

БЕОГРАД: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је да очигледно „није случајна одлука“ француског суда да не изручи Рамуша Харадинаја Србији и указао да је данас истекао рок да се тужилац у Француској жали, али да то није урадио.

Очигледно да то није случајна одлука. Нико овде није поставио питање да ли је Харадинај крив, него се поставља вештачко питање да ли треба да се изручи Србији или не. То је драстично непоштовање према српским жртавама, али овде не говоримо само о прошлости, говоримо и о претњама миру и стабилности у региону, рекао је Дачић за РТС.



Шеф српске дипломатије позвао је међународну заједницу да „коначно престане да буде глувонема“.



Он сматра да се ни случај Хараднијај, ни оно што се дешава у Скопљу, Приштини или Тирани не може изоловано посматрати, већ да је реч о организованој акцији.



Како је нагласио, Београд реагује уздржано на провокације Рамуша Харадинаја.



Као што сте видели премијер и новоизабрни председник Србије (Александар Вучић) је реаговао уздржано, ми пратимо ту његову линију, не зато што смо слаби или јер се плашимо онога што је Харадинај недавно на уличарски начин рекао, што наравно и доликује човеку који је оптужен за силовање, убиства, ратне злочине, али то не може да буде језик међународне политике, нагласио је Дачић.



Он је додао да уколико желимо мир и стаилност у региону, онда међународна заједница мора да реагује непристрасно, мора да води балансирану политику, а не да се поставља као „заштитник сепаратистичких и великоалбанских политичара у региону“. 



Зато се ни Харадинај, ни оно што се дешава у Скопљу, Приштини, Тирани, не може изоловано посматрати. Реч је о једној организованој акцији, рекао је Дачић. 



Иако неки данас говоре, пустите те празне приче Велика Албанија итд, очигледно да то заједничка платфома албанских политичара, нарочито када имамо у виду оне екстремне. Ово је на неки начин њихова одбрана од могуће оптужбе пред новим спрецијалним судом који треба да се бави злочинима ОВК. Реакције нема, понекад ћутање значи и одобравање, казао је Дачић. 



С друге стране, указао је, Србија не само да се није играла са Албанцима, већ никоме није претила.



Они прете нашој територији, они Ниш стављају у Велику Албанију, где нема ниједног Албанца. О чему се овде прича, каква је ово замена теза?, упитао је Дачић. 



Према његовим речима, ЕУ, САД и другим западним земљама „веома је тешко да превале преко усана било какве осуде, најлакше им је да критикују кад нешто није у реду са Србијом“.

 


                                 "Трагикомична представа" Едите Тахири

На питање да прокоментарише поруку Едите Тахири о наставку дијалога у Бриселу на вишем, свеобухватном нивоу и да би преговори требало да уђу у завршну фазу, Дачић је рекао да је то једна трагикомична представа. 



Какав су они међународни фактор да од њих нешто зависи? Нити се они нешто питају.

Нажалост, у многим стваримо се ни ми нисмо питали, а камоли да ће неко питати Едиту Тахири на какав ће се начин водити преговори. Кетрин Ештон је њу избацила са преговора зато што говорила о геноциду Срба над Албанцима, она то није могла да слуша.

Она (Тахири) служи за застрашивање, за заглупљивање и замагљивање суштине проблема, а то је да Приштина има великоалбанске пројекције и да не жели да формира ЗСО, закључио је  Дачић.


Изјава Заева оставиће траг по односе с Македонијом



Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је да је изјава лидера македонске партије СДСМ Зорана Заева да је у Србији на власти „националистичко руководство“ катастрофална и поручио да ће сигурно оставити трага на будуће билатералне односе Србије и Македоније.



Дачић је додао да неће Заев бирати ко ће бити на власти у Србији, исто као што Срби неће бирати ко ће у Македонији бити на власти.



Он је додао да је нечувено да неко ко  претендује на премијерску фунцкију даје такве изјаве. 



Даје неодговорне, скандалозне изјаве и брутално напада убедљиво изабраног председника Републике Србије који позива на мирно решење ситуације у Македонији, истичући да је стабилност у Македонији неопходна за стабилност региона, рекао је Дачић за РТС. 



Говорећи о новоизабраном председнику Собрања, Дачић је упитао где то има на свету да застава друге државе буде на столу председника парламента једне државе и истакао да и Република Српска скинула двоглавог орла и да има само тробојку.  

 

Аутор:
Пошаљите коментар
Заев напао власт у Србији, одговорили му министри Дачић и Вулин

Заев напао власт у Србији, одговорили му министри Дачић и Вулин

02.05.2017. 22:37 23:29
Стефановић: Изјаве Заева злонамеран потез

Стефановић: Изјаве Заева злонамеран потез

03.05.2017. 20:28 20:44
Харадинај: Вучићу, не качи се са мном 

Харадинај: Вучићу, не качи се са мном 

03.05.2017. 15:12 15:15