Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dačić: Skoplje, Priština, Tirana - organizovana akcija

03.05.2017. 21:25 22:02
Piše:
Izvor: Tanjug

BEOGRAD: Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da očigledno „nije slučajna odluka“ francuskog suda da ne izruči Ramuša Haradinaja Srbiji i ukazao da je danas istekao rok da se tužilac u Francuskoj žali, ali da to nije uradio.

Očigledno da to nije slučajna odluka. Niko ovde nije postavio pitanje da li je Haradinaj kriv, nego se postavlja veštačko pitanje da li treba da se izruči Srbiji ili ne. To je drastično nepoštovanje prema srpskim žrtavama, ali ovde ne govorimo samo o prošlosti, govorimo i o pretnjama miru i stabilnosti u regionu, rekao je Dačić za RTS.



Šef srpske diplomatije pozvao je međunarodnu zajednicu da „konačno prestane da bude gluvonema“.



On smatra da se ni slučaj Haradnijaj, ni ono što se dešava u Skoplju, Prištini ili Tirani ne može izolovano posmatrati, već da je reč o organizovanoj akciji.



Kako je naglasio, Beograd reaguje uzdržano na provokacije Ramuša Haradinaja.



Kao što ste videli premijer i novoizabrni predsednik Srbije (Aleksandar Vučić) je reagovao uzdržano, mi pratimo tu njegovu liniju, ne zato što smo slabi ili jer se plašimo onoga što je Haradinaj nedavno na uličarski način rekao, što naravno i dolikuje čoveku koji je optužen za silovanje, ubistva, ratne zločine, ali to ne može da bude jezik međunarodne politike, naglasio je Dačić.



On je dodao da ukoliko želimo mir i stailnost u regionu, onda međunarodna zajednica mora da reaguje nepristrasno, mora da vodi balansiranu politiku, a ne da se postavlja kao „zaštitnik separatističkih i velikoalbanskih političara u regionu“. 



Zato se ni Haradinaj, ni ono što se dešava u Skoplju, Prištini, Tirani, ne može izolovano posmatrati. Reč je o jednoj organizovanoj akciji, rekao je Dačić. 



Iako neki danas govore, pustite te prazne priče Velika Albanija itd, očigledno da to zajednička platfoma albanskih političara, naročito kada imamo u vidu one ekstremne. Ovo je na neki način njihova odbrana od moguće optužbe pred novim sprecijalnim sudom koji treba da se bavi zločinima OVK. Reakcije nema, ponekad ćutanje znači i odobravanje, kazao je Dačić. 



S druge strane, ukazao je, Srbija ne samo da se nije igrala sa Albancima, već nikome nije pretila.



Oni prete našoj teritoriji, oni Niš stavljaju u Veliku Albaniju, gde nema nijednog Albanca. O čemu se ovde priča, kakva je ovo zamena teza?, upitao je Dačić. 



Prema njegovim rečima, EU, SAD i drugim zapadnim zemljama „veoma je teško da prevale preko usana bilo kakve osude, najlakše im je da kritikuju kad nešto nije u redu sa Srbijom“.

 


                                 "Tragikomična predstava" Edite Tahiri

Na pitanje da prokomentariše poruku Edite Tahiri o nastavku dijaloga u Briselu na višem, sveobuhvatnom nivou i da bi pregovori trebalo da uđu u završnu fazu, Dačić je rekao da je to jedna tragikomična predstava. 



Kakav su oni međunarodni faktor da od njih nešto zavisi? Niti se oni nešto pitaju.

Nažalost, u mnogim stvarimo se ni mi nismo pitali, a kamoli da će neko pitati Editu Tahiri na kakav će se način voditi pregovori. Ketrin Ešton je nju izbacila sa pregovora zato što govorila o genocidu Srba nad Albancima, ona to nije mogla da sluša.

Ona (Tahiri) služi za zastrašivanje, za zaglupljivanje i zamagljivanje suštine problema, a to je da Priština ima velikoalbanske projekcije i da ne želi da formira ZSO, zaključio je  Dačić.


Izjava Zaeva ostaviće trag po odnose s Makedonijom



Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je da je izjava lidera makedonske partije SDSM Zorana Zaeva da je u Srbiji na vlasti „nacionalističko rukovodstvo“ katastrofalna i poručio da će sigurno ostaviti traga na buduće bilateralne odnose Srbije i Makedonije.



Dačić je dodao da neće Zaev birati ko će biti na vlasti u Srbiji, isto kao što Srbi neće birati ko će u Makedoniji biti na vlasti.



On je dodao da je nečuveno da neko ko  pretenduje na premijersku funckiju daje takve izjave. 



Daje neodgovorne, skandalozne izjave i brutalno napada ubedljivo izabranog predsednika Republike Srbije koji poziva na mirno rešenje situacije u Makedoniji, ističući da je stabilnost u Makedoniji neophodna za stabilnost regiona, rekao je Dačić za RTS. 



Govoreći o novoizabranom predsedniku Sobranja, Dačić je upitao gde to ima na svetu da zastava druge države bude na stolu predsednika parlamenta jedne države i istakao da i Republika Srpska skinula dvoglavog orla i da ima samo trobojku.  

 

Autor:
Pošaljite komentar
Zaev napao vlast u Srbiji, odgovorili mu ministri Dačić i Vulin

Zaev napao vlast u Srbiji, odgovorili mu ministri Dačić i Vulin

02.05.2017. 22:37 23:29
Stefanović: Izjave Zaeva zlonameran potez

Stefanović: Izjave Zaeva zlonameran potez

03.05.2017. 20:28 20:44
Haradinaj: Vučiću, ne kači se sa mnom 

Haradinaj: Vučiću, ne kači se sa mnom 

03.05.2017. 15:12 15:15