clear sky
6°C
04.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

УСКРШЊИ ПОСТ ЈЕ ПОЧЕО, КАКО ГА ИСПОШТОВАТИ Нутриционисткиња указује које грешке правимо током припреме хране на води А ЕВО КАКО ДА НАДОКНАДИТЕ ПРОТЕИНЕ ИЗ МЕСА

03.03.2025. 20:01 20:15
Пише:
Извор:
Прва ТВ
Фото: Pixabay.com/Dnevnik.rs

Почео је Васкршњи пост који подразумева седам „строгих“ недеља, а свака са собом носи посебна правила. Како испоштујемо та правила, а успут да не нарушимо имунитет?

Шта је најбоље јести током поста и како распоредити оброке, објаснила нам је нутриционисткиња Бранка Мирковић у „Јутру“.

„Пост је чишћење организма како физичко тако и духовно. Треба водити рачуна шта једемо, јер сам избор хране може да учини да се осећамо и добро и да помогнемо свом здрављу“, говори нутриционисткиња.

Превелик унос шећера и угљених хидрата може заиста да направи велике проблеме, поготово они који имају инсулинску резистенцију и проблем са повишеним холестеролом.

„Све млађа популација то има и то је последица брзе хране. Прво, не треба јести велике количине у оброку. Једна воћка дневно, не више од тога. Умереност може да нас опорави“, напомиње Бранка.

Када се пости на води подразумева припремање хране на води, без уља. И ту може доћи до грешке. Како наводи нутриционисткиња, храна може да се припрема на пари, у кључалој води, али ако се поврће прекува, оно губи витамине и минерале.

„Дуготрајно кување може да уништи сву ону вредност коју треба да унесемо, зато треба водити рачуна да то буде правилно термички обрађено“, напомиње за Прва Тв нутриционисткиња.

Будући да, они који поштују Васкршњи пост, наредних седам недеља не би требало да уносе месо, нутриционисткиња саветује да се протеини из меса надокнађују оним биљним из поврћа.

„Можемо јести житарице, пасуљ, грашак... Најважније је да водимо рачуна о распореду оброка и да све у дневној исхрани буде заступљено. Такође је важно да уносимо свеже поврће, како бисмо унели ензиме“, додаје нутриционисткиња.

Извор:
Прва ТВ
Пише:
Пошаљите коментар
МАЊЕ ХЛЕБА И ЏЕМА, А ВИШЕ МАХУНАРКИ Ово су савети стручњака за исхрану - у посту је најважније бити умерен
пијаца

МАЊЕ ХЛЕБА И ЏЕМА, А ВИШЕ МАХУНАРКИ Ово су савети стручњака за исхрану - у посту је најважније бити умерен

03.03.2025. 18:15 18:47