USKRŠNJI POST JE POČEO, KAKO GA ISPOŠTOVATI Nutricionistkinja ukazuje koje greške pravimo tokom pripreme hrane na vodi A EVO KAKO DA NADOKNADITE PROTEINE IZ MESA
Počeo je Vaskršnji post koji podrazumeva sedam „strogih“ nedelja, a svaka sa sobom nosi posebna pravila. Kako ispoštujemo ta pravila, a usput da ne narušimo imunitet?
Šta je najbolje jesti tokom posta i kako rasporediti obroke, objasnila nam je nutricionistkinja Branka Mirković u „Jutru“.
„Post je čišćenje organizma kako fizičko tako i duhovno. Treba voditi računa šta jedemo, jer sam izbor hrane može da učini da se osećamo i dobro i da pomognemo svom zdravlju“, govori nutricionistkinja.
Prevelik unos šećera i ugljenih hidrata može zaista da napravi velike probleme, pogotovo oni koji imaju insulinsku rezistenciju i problem sa povišenim holesterolom.
„Sve mlađa populacija to ima i to je posledica brze hrane. Prvo, ne treba jesti velike količine u obroku. Jedna voćka dnevno, ne više od toga. Umerenost može da nas oporavi“, napominje Branka.
Kada se posti na vodi podrazumeva pripremanje hrane na vodi, bez ulja. I tu može doći do greške. Kako navodi nutricionistkinja, hrana može da se priprema na pari, u ključaloj vodi, ali ako se povrće prekuva, ono gubi vitamine i minerale.
„Dugotrajno kuvanje može da uništi svu onu vrednost koju treba da unesemo, zato treba voditi računa da to bude pravilno termički obrađeno“, napominje za Prva Tv nutricionistkinja.
Budući da, oni koji poštuju Vaskršnji post, narednih sedam nedelja ne bi trebalo da unose meso, nutricionistkinja savetuje da se proteini iz mesa nadoknađuju onim biljnim iz povrća.
„Možemo jesti žitarice, pasulj, grašak... Najvažnije je da vodimo računa o rasporedu obroka i da sve u dnevnoj ishrani bude zastupljeno. Takođe je važno da unosimo sveže povrće, kako bismo uneli enzime“, dodaje nutricionistkinja.