ОВА ЖИТАРИЦА ОД 140 ДИНАРА ЈЕ НАЈБОЉА ЗА ПОДМЛАЂИВАЊЕ И ЈАЧАЊЕ КОСТИЈУ Треба је јести што чешће, ово је каша која је еликсир младости
Јечам је јефтина житарица која садржи доста влакана, али и аминокиселину која учествује у синтези колагена и помаже да се одржи еластичност коже.
Јечам је нутритивно богата житарица која је пала у сенку осталих, популарнијих врста. Ипак, од давнина је позната као намирница која се лако вари, садржи доста влакана па је због тога добра за покретљивост црева, обезбеђује телу неопходне витамине попут витамина Б, А и Е.
Такође, јечам садржи велику количину лизина, аминокиселине која активно учествује у синтези колагена. Ова супстанца је градивно ткиво зглобова, хрскавице, али и ноктију, косе, коже. Самим тим може помоћи да се одржи еластичност коже и спречи настанак бора.
Ољуштена зрна јечма називају се бисерни јечам због свог посебног сјаја и могу се спремати на више начина, а један од најлакших је каша.
Састојци:
2 чаше ољуштеног јечма
4 чаше воде воде
6 млека
Припрема:
У посуду са житарицама сипајте воду и оставите преко ноћи. Сутрадан исперите и процедите, па житарице сипајте у загрејано млеко. Пустите да млеко проври, а затим поклопите, смањите температуру и на тихој ватри кувајте око сат и по времена.