Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVA ŽITARICA OD 140 DINARA JE NAJBOLJA ZA PODMLAĐIVANJE I JAČANJE KOSTIJU Treba je jesti što češće, ovo je kaša koja je eliksir mladosti

25.03.2025. 13:38 13:57
Piše:
Izvor:
Informer.rs
jecam
Foto: Pexels.com, ilustracija

Ječam je jeftina žitarica koja sadrži dosta vlakana, ali i aminokiselinu koja učestvuje u sintezi kolagena i pomaže da se održi elastičnost kože.

Ječam je nutritivno bogata žitarica koja je pala u senku ostalih, popularnijih vrsta. Ipak, od davnina je poznata kao namirnica koja se lako vari, sadrži dosta vlakana pa je zbog toga dobra za pokretljivost creva, obezbeđuje telu neophodne vitamine poput vitamina B, A i E.

Takođe, ječam sadrži veliku količinu lizina, aminokiseline koja aktivno učestvuje u sintezi kolagena. Ova supstanca je gradivno tkivo zglobova, hrskavice, ali i noktiju, kose, kože. Samim tim može pomoći da se održi elastičnost kože i spreči nastanak bora.

Oljuštena zrna ječma nazivaju se biserni ječam zbog svog posebnog sjaja i mogu se spremati na više načina, a jedan od najlakših je kaša.

Sastojci:

2 čaše oljuštenog ječma
4 čaše vode vode
6 mleka

Priprema:

U posudu sa žitaricama sipajte vodu i ostavite preko noći. Sutradan isperite i procedite, pa žitarice sipajte u zagrejano mleko. Pustite da mleko provri, a zatim poklopite, smanjite temperaturu i na tihoj vatri kuvajte oko sat i po vremena.


 

Izvor:
Informer.rs
Piše:
Pošaljite komentar