broken clouds
10°C
30.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МИСЛИЛИ СТЕ ДА ЈЕ ЈАКО ЗДРАВО? Ово је пет негативних ефеката јабуковог сирћета – ево како да их избегнете

27.03.2025. 21:27 21:40
Пише:
Извор:
Slovenske novice
храна
Фото: pexels/Ilustracija

Стручњаци упозоравају да прекомерна или неправилна употреба јабуковог сирћета може представљати озбиљан здравствени ризик.

Иако је јабуково сирће познато као савезник здравља, средство за контролу шећера у крви, помоћ при мршављењу, а позитивно утиче и на здравље кардиоваскуларног система, стручњаци упозоравају да позитивно делује само ако се правилно и у одговарајућим количинама конзумира.

У супротном, то може озбиљно угрозити ваше здравље. Како, упозорава портал TheHealthSite.com .

Иритантан за једњак
Према здравственој платформи ВебМД, јабуково сирће иритира једњак и, када се често конзумира у превеликим концентрацијама, може изазвати озбиљне последице које захтевају медицинску помоћ.

Оштећује зубну глеђ
Киселина из сирћета негативно утиче на зубну глеђ и, када се конзумира у превеликој концентрацији, оставља трајне ефекте на њој, повећавајући тако ризик од стоматолошких тегоба.

Штетно за варење
Мала студија је открила да јабуково сирће може смањити брзину којом храна напушта стомак и прелази у доњи дигестивни тракт. Ово би могло успорити апсорпцију хранљивих материја у крвоток.

Такође погоршава симптоме гастропарезе, који укључују жгаравицу, надимање и мучнину.

Поред тога, јабуково сирће може изазвати лоше варење или мучнину, посебно ако се конзумира на празан стомак.

Утиче на дејство неких лекова
ПремаThe Nev York Times, јабуково сирће може негативно утицати на ефикасност лекова за дијабетес, лекова за срце и диуретика.

Не препоручује се особама са одређеним здравственим стањима
 

Јабуково сирће може смањити ниво калијума у ​​крви, што је посебно проблематично за особе са хипокалемијом, стањем које карактерише низак ниво калијума.

Људи са обољењем бубрега такође треба да ограниче употребу јабуковог сирћета, јер његова киселост може изазвати додатне проблеме.

Како безбедно конзумирати јабуково сирће
 

Не претерујте са количином. Разблажено са децилитром воде, дневно конзумирати највише две супене кашике.
Ограничите контакт између зуба и сирћета. Са њим је боље пити воду кроз сламку.
Након конзумирања, исперите уста водом и сачекајте најмање пола сата пре него што оперете зубе.
Уместо да га конзумирате самостално, укључите га у рецепте као што су маринаде и преливи за салату, при чему укупна количина сирћета не прелази четири супене кашике дневно

Избегавајте га ако имате гастропарезу. Или ограничите количину на једну кашичицу, најбоље у облику прелива за салату.
Пазите на алергије. Алергије на јабуково сирће су ретке, али престаните са употребом ако се појаве знаци алергијске реакције.

Извор:
Slovenske novice
Пише:
Пошаљите коментар
Лечи СРЦЕ, опоравља КОЖУ и КОСУ, помаже при МРШАВЉЕЊУ; Ни не слутите које све благодети има ЈАБУКОВО СИРЋЕ; Ово су само неке од њих

Лечи СРЦЕ, опоравља КОЖУ и КОСУ, помаже при МРШАВЉЕЊУ; Ни не слутите које све благодети има ЈАБУКОВО СИРЋЕ; Ово су само неке од њих

04.06.2024. 11:04 11:23
Да ли ћете СМРШАТИ АКО ПИЈЕТЕ ЈАБУКОВО СИРЋЕ: Ево шта кажу стручњаци

Да ли ћете СМРШАТИ АКО ПИЈЕТЕ ЈАБУКОВО СИРЋЕ: Ево шта кажу стручњаци

29.04.2024. 17:20 17:24