ЈЕЛОВНИК ЗА СНАЖАН ИМУНИТЕТ Зашто су цитруси, орашасти плодови и ђумбир неопходни зими?
Током зиме многи се питају који начин и које врста намирница су потребне како би се ојачао имунитет. Док се неки људи ослањају на суплементе, други се труде да у јеловник уведу уравнотежену исхрану богату воћем, поврћем, орашастим плодовима, пише РТС.
Било да је у питању ручак са колегама на послу или вечерње славље са пријатељима, већина има тенденцију да једе мање здраво када једемо у ресторанима, пабовима и кафићима.
Препорука је да се у зимски јеловник укључи храна која садржи сезонске намирнице богате хранљивим материјама које су организму потребне у хладним данима.
Важно је да током зиме једемо храну која ће нас загрејати. Конзумирање широког спектра хранљивих намирница, укључујући воће, поврће, орашасте плодове, семенке и немасне протеине, може да побољша имунитет организма.
Витамин Це, витамин Де и цинк имају важну улогу у јачању имуног система. Према речима нутриционисте Кајла Кроулија, кључ је у равнотежи хране и суплемената.
– Кључ за одржавање јаког имуног система током сезоне грипа је да почнете рано са употребом правих намирница за јачање имуног система – истакао је нутрициониста Кроули, преноси РТС.
Док суплементи пружају драгоцену подршку, oн наглашава важност уравнотежене исхране испуњене храном богатом хранљивим материјама.
Важно је да током зиме једемо храну која ће нас загрејати
Препорука су цитруси, који помажу у стимулацији белих крвних зрнаца, бобичасто воће, као оксиданти за борбу против упала.
Важни су и бели лук и ђумбир. Bели лук садржи алицин, који има антимикробна својства која помажу у борби против инфекција. Ђумбир има и антиинфламаторно дејство које може помоћи у смиривању упале грла или смањењу јачине симптома прехладе.
Пробиотици
Намирнице попут кефира, киселог купуса и јогурта садрже пробиотике који могу природно побољшати здравље црева и додатно ојачати ваш имуни систем.
Спанаћ, кељ и друго лиснато поврће богато је есенцијалним хранљивим материјама као што су витамин Це, витамин Е и бета-каротен, који подржавају имунитет.
Орашасти плодови, бадеми, ораси, чиа семенке и ланене семенке су препуне витамина Е, здравих масти и других хранљивих материја. Одлични су за грицкање и лако се могу додати у оброке или смутије.