ДА ЛИ СУ БИЉНА МЛЕКА ЗДРАВА ИЛИ ШТЕТНА? Ево шта кажу стручњаци
Потрошња крављег млека у Америци је драстично опала последњих година, пошто су потрошачи гравитирали ка биљном млеку из здравствених разлога - нетолеранције на млечне производе све већег броја људи, али и помодарства и етичке забринутости због злоупотребе животиња у савременим праксама производње млека.
Одређени састојци у овим алтернативним биљним напицима, међутим, могу да буду чак и штетнији од млечних производа, упозоравају стручњаци. Иако имају мање масти и калорија од крављег млека, истраживање је показало да опције на бази биљака нису увек нутритивно једнаке ономе што долази са млечних фарми. Отприлике трећина биљних млека има ниво шећера сличан млеку са јагодом или чоколадом, пише лист Њујорк пост, и наставља:
Ипак, и даље постоји перцепција да се млеко на биљној бази изједначава са здравственом свести, иако многи од ових немлечних производа садрже адитиве и емулгаторе који их квалификују као ултра-прерађену храну (UPF).
Емулгатори, који укључују желатин, протеин сурутке, ксантамску гуму и карбоксиметилцелулозу, обично се додају немлечном напитку који се прави од праха житарица или орашастих плодова и воде, да би се спречило одвајање састојака и створила глатка, кремаста текстура.
У ранијим студијама је утврђено да хронична упала оштећује ДНК и повећава ризик од рака. Одвојена студија из 2021. године открила је да емулгатори, када се уведу у колонију бактерија сличних онима које се налазе у људском цреву, изазивају смањење броја или смрт „добрих” бактерија, пише Магазин Политика.
Верује се да измена микробиома црева – колекције бактерија, вируса и гљивица у нашем систему за варење – игра кључну улогу у развоју и напредовању колоректалног карцинома.
Истраживања су показала да бактерије у гастроинтестиналном тракту играју важну улогу у борби против рака - и да њихово ометање повећава изгледе за колоректални карцином.
Др Марија Абреју, професор медицине, микробиологије и имунологије на Универзитету у Мајамију, „заталасала” је јавност прошле године, када је изразила сумњу да хемикалије и бактерије у прерађеној храни изазивају распламсавање цревних ензима, што доводи до упале и, можда, рака, преноси Њујорк пост.„Чак и храна за коју мислимо да је добра за нас може бити проблем. Ствари као што су емулгатори који се додају да би ствари постале кремасте, као немасни јогурти и остало, заиста могу дубоко да промене микробиом црева. И нису сами адитиви и емулгатори у биљном млеку разлог за забринутост, већ и скок шећера у крви који они могу да изазову”, објаснила је Абреју.
У вези са тим, Џесика Кординг, регистрована дијететичарка и ауторка, рекла је за Дејли мејл:
„У свом раду се фокусирам на управљање шећером у крви, што је од суштинског значаја за многе аспекте нашег физичког и менталног здравља”.
Како Кординг објашњава, посебно је опасно овсено млеко, које има мање протеина и више угљених хидрата од крављег млека или млека од орашастих плодова.
„Када тело разлаже ове угљене хидрате, то изазива скок шећера у крви. Временом, овај циклус повећања може да отежа управљање тежином и учини потрошаче подложнијим болестима животног стила, као што је дијабетес”, истиче она.