Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DA LI SU BILJNA MLEKA ZDRAVA ILI ŠTETNA? Evo šta kažu stručnjaci

29.11.2024. 18:41 19:12
Piše:
ilustracija
Foto: Pixabay.com

Potrošnja kravljeg mleka u Americi je drastično opala poslednjih godina, pošto su potrošači gravitirali ka biljnom mleku iz zdravstvenih razloga - netolerancije na mlečne proizvode sve većeg broja ljudi, ali i pomodarstva i etičke zabrinutosti zbog zloupotrebe životinja u savremenim praksama proizvodnje mleka.

Određeni sastojci u ovim alternativnim biljnim napicima, međutim, mogu da budu čak i štetniji od mlečnih proizvoda, upozoravaju stručnjaci. Iako imaju manje masti i kalorija od kravljeg mleka, istraživanje je pokazalo da opcije na bazi biljaka nisu uvek nutritivno jednake onome što dolazi sa mlečnih farmi. Otprilike trećina biljnih mleka ima nivo šećera sličan mleku sa jagodom ili čokoladom, piše list Njujork post, i nastavlja:

Ipak, i dalje postoji percepcija da se mleko na biljnoj bazi izjednačava sa zdravstvenom svesti, iako mnogi od ovih nemlečnih proizvoda sadrže aditive i emulgatore koji ih kvalifikuju kao ultra-prerađenu hranu (UPF).

Emulgatori, koji uključuju želatin, protein surutke, ksantamsku gumu i karboksimetilcelulozu, obično se dodaju nemlečnom napitku koji se pravi od praha žitarica ili orašastih plodova i vode, da bi se sprečilo odvajanje sastojaka i stvorila glatka, kremasta tekstura.

Foto: pixabay.com

U ranijim studijama je utvrđeno da hronična upala oštećuje DNK i povećava rizik od raka. Odvojena studija iz 2021. godine otkrila je da emulgatori, kada se uvedu u koloniju bakterija sličnih onima koje se nalaze u ljudskom crevu, izazivaju smanjenje broja ili smrt „dobrih” bakterija, piše Magazin Politika.

Veruje se da izmena mikrobioma creva – kolekcije bakterija, virusa i gljivica u našem sistemu za varenje – igra ključnu ulogu u razvoju i napredovanju kolorektalnog karcinoma.

Istraživanja su pokazala da bakterije u gastrointestinalnom traktu igraju važnu ulogu u borbi protiv raka - i da njihovo ometanje povećava izglede za kolorektalni karcinom.

Dr Marija Abreju, profesor medicine, mikrobiologije i imunologije na Univerzitetu u Majamiju, „zatalasala” je javnost prošle godine, kada je izrazila sumnju da hemikalije i bakterije u prerađenoj hrani izazivaju rasplamsavanje crevnih enzima, što dovodi do upale i, možda, raka, prenosi Njujork post.„Čak i hrana za koju mislimo da je dobra za nas može biti problem. Stvari kao što su emulgatori koji se dodaju da bi stvari postale kremaste, kao nemasni jogurti i ostalo, zaista mogu duboko da promene mikrobiom creva. I nisu sami aditivi i emulgatori u biljnom mleku razlog za zabrinutost, već i skok šećera u krvi koji oni mogu da izazovu”, objasnila je Abreju.

Foto: pixabay.com

U vezi sa tim, Džesika Kording, registrovana dijetetičarka i autorka, rekla je za Dejli mejl:

„U svom radu se fokusiram na upravljanje šećerom u krvi, što je od suštinskog značaja za mnoge aspekte našeg fizičkog i mentalnog zdravlja”.

Kako Kording objašnjava, posebno je opasno ovseno mleko, koje ima manje proteina i više ugljenih hidrata od kravljeg mleka ili mleka od orašastih plodova.

„Kada telo razlaže ove ugljene hidrate, to izaziva skok šećera u krvi. Vremenom, ovaj ciklus povećanja može da oteža upravljanje težinom i učini potrošače podložnijim bolestima životnog stila, kao što je dijabetes”, ističe ona.

Izvor:
Magazin Politika
Piše:
Pošaljite komentar
DA LI MLEKO ZAISTA ŠKODI ZDRAVLJU? Najnovija istraživanja otkrivaju rizike, naročito za žene
mleko

DA LI MLEKO ZAISTA ŠKODI ZDRAVLJU? Najnovija istraživanja otkrivaju rizike, naročito za žene

10.11.2024. 15:14 15:26
DODAJTE MLEKU SAMO MRVICU OVOGA I NEĆE SE POKVARITI Jednostavnim trikom sačuvajte svežinu
млеко

DODAJTE MLEKU SAMO MRVICU OVOGA I NEĆE SE POKVARITI Jednostavnim trikom sačuvajte svežinu

06.11.2024. 18:38 18:48
VISOKE CENE ZA KUPCE, PROFIT ZA TRGOVCE: Kako su marže u Srbiji dostigle rekordne visine; OD KRAVE DO PRODAVNICE CENA MLEKA SE DUPLIRA

VISOKE CENE ZA KUPCE, PROFIT ZA TRGOVCE: Kako su marže u Srbiji dostigle rekordne visine; OD KRAVE DO PRODAVNICE CENA MLEKA SE DUPLIRA

01.11.2024. 09:45 10:01