УЗ ОВУ НАМИРНИЦУ, САЛО СА СТОМАКА САМО НЕСТАЈЕ: Довољно је само 100 грама недељно, ЕВО О ЧЕМУ ЈЕ РЕЧ
Дијететичарка Елис Хоман објашњава да на сало на стомаку утичу фактори као што су године, генетика, спавање, вежбање и исхрана.
„Конзумирање више калорија него што сагорите може узроковати накупљање масноће“, рекла је за Параде.
Где се масти таложе, могу одредити фактори као што су генетика и одређена здравствена стања, као и стил живота, укључујући врсте хране коју једемо и ниво активности.
„Будући да висцерална масноћа у подручју стомака није нешто што можете стиснути рукама, већ је дубље у вашем телу, може имати значајан утицај на ваше здравље, укључујући повећање ризика од развоја дијабетеса типа 2 и болести срца“, истиче нутриционисткиња Џеки Њугент.
Хоман додаје да су намирнице с високим уделом засићених масти такође уобичајени кривци.
За разлику од прерађене хране и хране с високим уделом засићених масти, орашасти плодови су нутритивно богата храна која укључује комбинацију здравих масти, протеина, влакана, витамина и минерала, објашњава Хоман.
„Уопштено, конзумација око 28 до 30 грама орашастих плодова најмање три пута недељно може помоћи у смањењу појаве вишка масноће на стомаку“, додаје Њугент, цитирајући студију из 2022. године.
Тврди да су бадеми најбољи избор јер су један од орашастих плодова с највише протеина. Осим тога, постоје истраживања специфична за бадеме која потврђују да уживање у око 45 грама бадема дневно уместо међуоброка с високим уделом угљених хидрата може бити повезано са смањењем масног ткива на стомаку.
Крстарица