ШТА ЋЕ ВАМ СЕ ДЕСИТИ АКО СВАКИ ДАН ЈЕДЕТЕ ЈАЈА Ево како се ваше тело мења
Јаја су корисна намирница јер садрже низ хранљивих материја корисних за здравље. Споменимо неколико: протеини, незасићене масти, витамин Д, гвожђе, витамин Б и холин.
Већина протеина у јајету налази се у беланцу, док се већина витамина и минерала налази у жуманцету. Из тог разлога, посебно је корисно јести цело јаје, а не само беланца.
Већина људи може да једе јаја неколико пута недељно, чак и сваки дан, без здравствених проблема. Штавише, то може довести до неколико промена.
Повећани нивои енергије
Ако почнемо да једемо јаја за доручак, можда ћемо се осећати енергичније, захваљујући комбинацији протеина и масти.
Бољи фокус
Хранљиве материје у јајима подржавају здравље мозга. Холин у јајима је посебно вредан пажње јер смањује упале у мозгу и подржава нервни систем и памћење. Протеини и незасићене масти у јајима помажу у регулисању апетита, а осећај ситости свакако олакшава фокусирање.
Боље расположење
Боље здравље срца
Истраживања сугеришу да су јаја невероватно богата хранљивим материјама. Америчко удружење за срце наводи у својим препорукама да је чак и за особе са срчаним обољењима безбедно пет жуманаца недељно.
Међутим, они са породичном историјом високог холестерола можда ће морати да ограниче унос жуманца, с обзиром на то да садрже холестерол. Имајте на уму да јаја не садрже угљене хидрате или влакна, два кључна хранљива састојка која треба да буду укључена у сваки оброк. Из тог разлога, они препоручују да заокружите свој оброк упарујући јаја са храном која садржи ове хранљиве материје, као што су поврће, воће, тост од целог зрна или овсена каша.
Крстарица