Лекар: Шећер је користан за мозак
Шећер може бити врло опасан и избацивање слаткиша из исхране може довести до нормализације крвног притиска, мањег ризика од срчаног удара и појаве деменције.
Ипак, један лекар Дру Ремзи тврди да је шећер користан за наш мозак, пише Индепендент.
"Шећер је кључан за функционисање мозга који је највећи конзумент слаткиша у вашем телу", написао је др. Дру Ремзи у магазину Вел+Год.
Он објашњава да наши мозгови користе око 400 калорија које потичу од глукозе сваког дана, али то не значи да ћете гутањем пола табле чоколаде себи учинити услугу. Важно је одакле тај шећер потиче.
Шећер који се налази у многим прерађевинама није од велике користи вашем телу. Међутим, природни шећер из меда и воћа може подстаћи рад мозга, сматра Ремзи.
Такође, много је боље појести целу воћку уместо чистог сока. То је зато што сок изазива нагли скок инсулина, што тело доводи у стање чувања масних наслага. Цела воћка садржи много више влакана, па се спорије вари и спречава нагли скок инсулина.
Треба имати у виду да од 400 калорија које су потребне мозгу, само четвртина треба да потиче од шећера у исхрани, док остало добијате од угљикохидрата, који се у нашем телу претварају у шећере.
У сваком случају, сматра Ремзи, нипошто не треба да избацујете целе групе намирница, јер је свака од њих важна за неки аспект нашег метаболизма.