Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕВО КОЈУ ХРАНУ НЕ ТРЕБА ДА ЈЕДЕТЕ АКО ИМАТЕ ВИШЕ ОД 40 ГОДИНА Списак ће вас растужити и шокирати

06.05.2024. 16:59 18:18
Пише:
Фото: Pixabay.com

Нутриционисти су издвојили храну коју људи старији од 40 година би требали да избегавају

Од грицкалица до прерађене хране, одређене намирнице могу нарушити наше здравствене циљеве и општу добробит.

Стога су нутриционисти издвојили храну коју људи старији од 40 година би требали да избегавају.

1. Бели хлеб

Упркос широкој популарности, белом хлебу недостају есенцијални храњиви састојци и влакна која се налазе у целовитим житарицама, што доводи до брзих скокова висине шећера у крви.

То брзо повећање шећера у крви изазива ослобађање инсулина, што са временом може придонети инсулинској резистенцији.

„Белом хлебу недостаје влакана и стога се брзо пробавља. То доводи до тренутних скокова глукозе и каснијих падова, изазивајући глад и преједање“, каже нутриционисткиња Крутика Нанавати за СхеФиндс.

2. Кекс и колачи

Кексови су препуни рафинираних шећера, нездравих масти и вештачких додатака, стога редовна конзумација може придонети инсулинској резистенцији, успореном метаболизму и нежељеном дебљању.

Нутриционисткиња Валериа Долбел тврди да су посластице попут пита, кекса и колача категорија хране која садржи највише калорија, а имају мало или нимало нутритивне вредности.

„Ове посластице узрокују сало на трбуху због високо прерађених састојака, као што су путер, шећер и рафинирано брашно“, додала је.

3. Крофне

Крофне су већини људи омиљена посластица за доручак или ужину. Међутим, често су пржене у нездравим уљима те садрже рафиниране угљикохидрате и транс-масти. Ови састојци, у комбинацији са поступком пржења, могу узроковати здравствене проблеме.

„Крофне се обично праве од рафинираног пшеничног брашна и пуне су шећера, што узрокује бржи раст количине глукозе у крви када се конзумирају. Овај изненадни скок шећера у крви изазива одговарајући пораст инсулина за регулацију количине шећера, што дугорочно може бити штетно за тело и довести до инсулинске резистенције“, упозорава нутриционисткиња Лиса Ричардс.

4. Прерађено месо

Прерађено месо, попут кобасица и салама, богато је нездравим масноћама, натријумом и конзервансима што потенцијално може узроковати дебљање.

„Кобасице, виршле и други разни прерађени месни производи богати су нездравим мастима и адитивима који могу допринијети дебљању, укључујући и висцералну масноћу“, закључила је нутрицинисткиња Mary Сабат.

(Еспресо/city магазин/Пренела П.В.)

Пише:
Пошаљите коментар
НАМИРНИЦЕ које ПОДМЛАЂУЈУ и ЧУВАЈУ ВАШУ ЛЕПОТУ: Не морате користити скупе креме против бора, довољна је ПРАВИЛНА ИСХРАНА

НАМИРНИЦЕ које ПОДМЛАЂУЈУ и ЧУВАЈУ ВАШУ ЛЕПОТУ: Не морате користити скупе креме против бора, довољна је ПРАВИЛНА ИСХРАНА

30.04.2024. 14:16 14:44
Ово су грешке због којих имате КЕСИЦЕ ИСПОД ОЧИЈУ: Уз мале промене у исхрани, БЕЗ НАДУВАНИХ ПОДОЧЊАКА

Ово су грешке због којих имате КЕСИЦЕ ИСПОД ОЧИЈУ: Уз мале промене у исхрани, БЕЗ НАДУВАНИХ ПОДОЧЊАКА

23.04.2024. 10:27 10:33
Кинески купус је ВИТАМИНСКА БОМБА, И ПОМАЖЕ КОД МНОГИХ ПРОБЛЕМА: Обавезно га уврстите у исхрану, А ЕВО И ЗАШТО

Кинески купус је ВИТАМИНСКА БОМБА, И ПОМАЖЕ КОД МНОГИХ ПРОБЛЕМА: Обавезно га уврстите у исхрану, А ЕВО И ЗАШТО

19.04.2024. 16:54 16:57