Кинески купус је ВИТАМИНСКА БОМБА, И ПОМАЖЕ КОД МНОГИХ ПРОБЛЕМА: Обавезно га уврстите у исхрану, А ЕВО И ЗАШТО
Кинески купус је зелено лиснато поврће, богато многим важним нутријентима неопходним за организам, укључујући витамине, минерале и каротеноиде.
Узгајање кинеског купуса је почело пре 6000 година, а ову здраву намирницу можете да нађете у боље снабдевеним продавницама.
Припада истој породици у коју се групишу и броколи, карфиол, кељ и обичан купус.
Бенефити кинеског купуса
Поред тога што је укусан и можемо да га искористимо за припрему разних салата и чорбица, треба да имамо на уму и колико је добар за наше здравље.
Садржи мноооштво витамина за које сви знамо колико су важни за бројне функције нашег организма.
Ту су:
витамин А (врло важан за добар вид и правилно функционисање имуног система)
витамин К (има неоспорну улогу у згрушавању крви, а поред тога побољшава апсорпцију калцијума, па посредно повољно утиче и на наше кости)
витамин Ц (снажан антиоксиданс који нас брани од неповољног дејства слободних радикала)
витамин Д (поспешује апсорпцију калцијума и фосфора који чине изграђују зубе и кости)
витамин Б6 (врло важан за метаболизам угљених хидрата, масти и протеина, а поред тога утиче и на формирање црвених крвних зрнаца)
фолна киселина (кључна за правилну синтезу ДНК, па самим тим и изградњу целог организма)
Кинески купус, поред витамина, садржи и минерале попут калцијума и калијума који смањује ризик од срчаних болести и регулише крвни притисак.
Кинески купус и ендометриоза
Кинески купус, као и све остале купусњаче (броколи, кељ, карфиол, прокељ) садрже супстанце које су веома корисне код оболелих од ендометриозе. Наиме, неки од састојака утичу на смањење нивоа лошег естрогена и помажу код регулације хормона.
Купусњаче треба јести свакодневно и трудити се да постану редован део исхране. Уживајте у укусним јелима и свим бенефитима по здравље које доносе ове намирнице.
(Žеna.rs/Žutoužе)