Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EVO KOJU HRANU NE TREBA DA JEDETE AKO IMATE VIŠE OD 40 GODINA Spisak će vas rastužiti i šokirati

06.05.2024. 16:59 18:18
Piše:
Foto: Pixabay.com

Nutricionisti su izdvojili hranu koju ljudi stariji od 40 godina bi trebali da izbegavaju

Od grickalica do prerađene hrane, određene namirnice mogu narušiti naše zdravstvene ciljeve i opštu dobrobit.

Stoga su nutricionisti izdvojili hranu koju ljudi stariji od 40 godina bi trebali da izbegavaju.

1. Beli hleb

Uprkos širokoj popularnosti, belom hlebu nedostaju esencijalni hranjivi sastojci i vlakna koja se nalaze u celovitim žitaricama, što dovodi do brzih skokova visine šećera u krvi.

To brzo povećanje šećera u krvi izaziva oslobađanje insulina, što sa vremenom može pridoneti insulinskoj rezistenciji.

„Belom hlebu nedostaje vlakana i stoga se brzo probavlja. To dovodi do trenutnih skokova glukoze i kasnijih padova, izazivajući glad i prejedanje“, kaže nutricionistkinja Krutika Nanavati za SheFinds.

2. Keks i kolači

Keksovi su prepuni rafiniranih šećera, nezdravih masti i veštačkih dodataka, stoga redovna konzumacija može pridoneti insulinskoj rezistenciji, usporenom metabolizmu i neželjenom debljanju.

Nutricionistkinja Valeria Dolbel tvrdi da su poslastice poput pita, keksa i kolača kategorija hrane koja sadrži najviše kalorija, a imaju malo ili nimalo nutritivne vrednosti.

„Ove poslastice uzrokuju salo na trbuhu zbog visoko prerađenih sastojaka, kao što su puter, šećer i rafinirano brašno“, dodala je.

3. Krofne

Krofne su većini ljudi omiljena poslastica za doručak ili užinu. Međutim, često su pržene u nezdravim uljima te sadrže rafinirane ugljikohidrate i trans-masti. Ovi sastojci, u kombinaciji sa postupkom prženja, mogu uzrokovati zdravstvene probleme.

„Krofne se obično prave od rafiniranog pšeničnog brašna i pune su šećera, što uzrokuje brži rast količine glukoze u krvi kada se konzumiraju. Ovaj iznenadni skok šećera u krvi izaziva odgovarajući porast insulina za regulaciju količine šećera, što dugoročno može biti štetno za telo i dovesti do insulinske rezistencije“, upozorava nutricionistkinja Lisa Ričards.

4. Prerađeno meso

Prerađeno meso, poput kobasica i salama, bogato je nezdravim masnoćama, natrijumom i konzervansima što potencijalno može uzrokovati debljanje.

„Kobasice, viršle i drugi razni prerađeni mesni proizvodi bogati su nezdravim mastima i aditivima koji mogu doprinijeti debljanju, uključujući i visceralnu masnoću“, zaključila je nutricinistkinja Mary Sabat.

(Espreso/city magazin/Prenela P.V.)

Piše:
Pošaljite komentar
NAMIRNICE koje PODMLAĐUJU i ČUVAJU VAŠU LEPOTU: Ne morate koristiti skupe kreme protiv bora, dovoljna je PRAVILNA ISHRANA

NAMIRNICE koje PODMLAĐUJU i ČUVAJU VAŠU LEPOTU: Ne morate koristiti skupe kreme protiv bora, dovoljna je PRAVILNA ISHRANA

30.04.2024. 14:16 14:44
Ovo su greške zbog kojih imate KESICE ISPOD OČIJU: Uz male promene u ishrani, BEZ NADUVANIH PODOČNJAKA

Ovo su greške zbog kojih imate KESICE ISPOD OČIJU: Uz male promene u ishrani, BEZ NADUVANIH PODOČNJAKA

23.04.2024. 10:27 10:33
Kineski kupus je VITAMINSKA BOMBA, I POMAŽE KOD MNOGIH PROBLEMA: Obavezno ga uvrstite u ishranu, A EVO I ZAŠTO

Kineski kupus je VITAMINSKA BOMBA, I POMAŽE KOD MNOGIH PROBLEMA: Obavezno ga uvrstite u ishranu, A EVO I ZAŠTO

19.04.2024. 16:54 16:57