Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

УБЕЂИВАЛИ СУ НАС ДА СУ ОВЕ НАМИРНИЦЕ ЗДРАВЕ, али сад кажу – СКРАТИЋЕ ВАМ ЖИВОТ, нећете веровати шта је СВЕ НА СПИСКУ

28.06.2024. 07:40 08:07
Пише:
Фото: Pixabay, ilustracija

Иако нико нема потпуну контролу над тиме колико ће дуго живети, охрабрујуће је знати да много тога ипак зависи од нас.

Процене кажу да се око 80 одсто хроничних болести и превремених смрти може спречити здравим животним навикама, што укључује и исхрану.

Постоје стотине научних студија које повезују одређене намирнице са дуговечношћу. Вероватно већ знате опште смернице здраве исхране: једите што више воћа, поврћа и интегралних житарица и избегавајте прерађене производе. Али, према речима лекара специјализованих за превентивну медицину, постоје и друге намирнице и напици које људи редовно конзумирају верујући да су здрави, а да заправо то нису. Следе неке од њих.

Алкохол — укључујући црно вино

Иако није нека новост да вам алкохол неће продужити живот, већина људи изузима црно вино верујући да је то једино омамљујуће пиће које је добро за срце. Нажалост, то није тачно.

- Нове студије закључују да чак и умерено конзумирање алкохола, укључујући црно вино, може да допринесе појави рака, високог крвног притиска и атријалне фибрилације. Такође указују на значајно повећање превременог старења и смрти када се конзумира 25 грама алкохола дневно. Ова количина је нешто мање од два коктела, две флаше пива од 350 мл или две чаше вина од 150 мл дневно. Сада знамо да чаша црног вина нема користи које су јој се раније приписивале - каже др. Ејми Мајерс, доктор интегративне медицине.

Др Сара Сал Готфрид, асистент на одељењу за интегративну медицину и исхрану на Универзитету Томас Џеферсон, додаје да је конзумирање алкохола у било којој количини лоше за дуговечност. Објаснила је да је алкохол неуротоксин који такође подиже ниво кортизола, што омета сан и повећава ниво шећера у крви, што су два начина на која нарушава здравље.

- Нема позитивних страна конзумирања алкохола. Оно што желите да постигнете - опуштање, осећај уравнотежености и више енергије - алкохол вам заправо одузима - рекла је она.

Воћни сок

Воћни сок је једно од оних пића са сјајном репутацијом, толико корисно да га родитељи дају својој деци. Али, осим ако сок није заиста свеже цеђен, велике су шансе да није толико здрав.

- Воћни сок често садржи високе нивое додатог шећера и нема влакна која се налазе у воћу. Многи сокови садрже чак 30 грама шећера, што је отприлике исто колико га има и у газираним пићима. Препоручује се да унос шећера буде испод 36 грама дневно за жене и 25 грама дневно за мушкарце, јер је врло штетан за здравље - каже др Нилда Абелера, доктор интегративне медицине.

Дијетални газирани сокови

Да ли је посезање за соком без шећера заправо боље за дуговечност од обичног газираног пића? Научна истраживања кажу да није.

Абелера објашњава да је то због вештачких заслађивача.

- Вештачки заслађивачи, попут аспартама, сукралозе и сахарина, су проблематични због њиховог могућег утицаја на метаболизам, здравствених ризика, поремећаја инсулинског одговора, промене цревне микрофлоре и потенцијала за претеривање у дозама - каже она.


Смутији

Прављење смутија код куће, где контролишете све састојке, је једно, али Голберг и Абелера опомињу да смутији које не правите сами често садрже додат шећер или вештачке заслађиваче, претварајући ову познату здраву храну у нешто што није тако здраво. Многи смутији, на пример, садрже између 43 и 100 грама шећера по порцији.


Објашњава да дијетални сокови без калорија, што звучи одлично, заправо збуњују механизме тела за регулацију енергије, што може да доведе до повећане жеље за храном и сходно томе преједања.

Породични лекар др Александер Голберг сматра да вештачки заслађивачи у дијеталним соковима негативно утичу на добре бактерије у цревима. То, каже он, утиче на здравље на многе различите начине, укључујући нарушавање имунолошког здравља и опште добробити. Готфрид је сажео утицај вештачких заслађивача на здравље и дуговечност на следећи начин:

- Вештачки заслађивачи су добра идеја, која је пошла по злу.

Суво месо и прерађевине

Ако мислите да је грицкање мезетлука здравије од комплетног оброка, размислите поново. Разлог због којег суво месо није добро за дуговечност лежи у томе што је прерађено.

- Постоје јаки докази који повезују прерађено месо са различитим врстама рака, као и са срчаним болестима и дијабетесом - каже др. Норма Барбоса Ривера, докторка интерне медицине.

Др Нилда Абелера потврђује да је прерађено месо, попут сланине, кобасица и деликатесног меса повезано је са разним здравственим ризицима.

- Главни кривци су адитиви коришћени у преради, као што су нитрати и нитрити, који су повезани са повећаним ризиком од рака, посебно рака дебелог црева. С друге стране, превише натријума и засићених масти може да повећа крвни притисак и ниво холестерола, чиме се повећава ризик од срчаних болести. Суво месо може да изгледа примамљиво, али није ништа здравије од деликатесног меса - додаје.

Енергетске плочице

Енергетске плочице су једна од оних ужина које делују као сигуран избор за дуговечност. Али, Голберг каже да су врло заваравајуће.

- Често се рекламирају као здрава ужина, али многе енергетске плочице садрже велике количине шећера и нездравих масти. На пример, неке су направљене са кокосовим уљем, које је богато засићеним мастима, врстом масти која је повезана са повећаним ризиком од кардиоваскуларних болести - каже.

Да бисте били сигурни да су заиста здраве, проверите да ли имају малу количину шећера, засићених масти и натријума и да ли садрже најмање три грама влакана по порцији.

Воћни јогурт

Воћни јогурт делује укусније од обичног, али нажалост није тако здрав.

- Овај јогурт може да изгледа хранљиво, али често садржи значајне количине додатог шећера - каже Абелера.

Голберг саветује да ако желите да засладите јогурт, сами му додајте воће; тако неће имати додати шећер и вештачке укусе, а повећаћете и количину влакана, чинећи ужину још здравијом.

Дневник, Курир

Пише:
Пошаљите коментар
НЕ БАШ ЗДРАВО: Заслађивачи без калорија ПОГОРШАЛИ ЕПИДЕМИЈУ ГОЈАЗНОСТИ

НЕ БАШ ЗДРАВО: Заслађивачи без калорија ПОГОРШАЛИ ЕПИДЕМИЈУ ГОЈАЗНОСТИ

03.06.2024. 16:31 16:35
ЧАША ВОДЕ УЈУТРУ, ДА ЛИ ЈЕ ТО ЗАИСТА ЗДРАВО КАКО СЕ ПРИЧА Ево шта о томе кажу стручњаци

ЧАША ВОДЕ УЈУТРУ, ДА ЛИ ЈЕ ТО ЗАИСТА ЗДРАВО КАКО СЕ ПРИЧА Ево шта о томе кажу стручњаци

06.06.2024. 10:50 10:56
МИСЛИТЕ ДА СЕ ХРАНИТЕ ЗДРАВО, А ИСТИНА ЈЕ ДРУГАЧИЈА Ево где вероватно грешите

МИСЛИТЕ ДА СЕ ХРАНИТЕ ЗДРАВО, А ИСТИНА ЈЕ ДРУГАЧИЈА Ево где вероватно грешите

26.04.2024. 12:36 12:53