НЕКАДА НА СВАЧИЈЕМ СТОЛУ, ДАНАС САМО ЗА ОДАБРАНЕ Ово поврће познатије као "бело злато" постаје храна за богате
Бела шпаргла, или "бело злато", како је још називају, је омиљена пролећна посластица многих Немаца, али повећање трошкова рада и растући увоз подижу цену овог поврћа које би у будућности могло да постане храна само за богате.
Немци традиционално од априла до јуна уживају у периоду који називају "Спаргелзеит" (сезона шпаргли) који би ове године могао да буде скупљи него раније, преноси Еурактив.
У прошлој години је шпаргла покривала 22.800 хектара или 18 одсто одсто површине земље у Немачкој која је предвиђена за повртарство, што је чини поврћем које се највише узгаја у земљи.
Немачки извозници су под притиском јефтинијег увоза и пораста увоза шпаргли из земаља са релативно слабијим законима о раду и нижим платама, а нешто повољније зелене шпаргле прете да делимично потисну беле шпаргле са тржишта.
Зелене шпаргле расту изнад земље на сунчевој светлости и развијају хлорофил, а беле шпаргле само на песковитом земљишту са много мање светлости, тако да представљају ређу и скупљу алтернативу.
Према немачкој федералној канцеларији за пољопривреду и храну, увоз зелених шпаргли из Мексика у Немачку достигао је 3.700 тона у 2024.
Још веће количине стигле су из Европске уније, при чему је Шпанија извезла око 5.800 тона зелених шпаргли у Немачку, а Грчка 4.600 тона.
Конкурентски изазов не лежи само у обиму, већ и у трошковима производње. У Шпанији су трошкови минималне зараде за приближно трећину нижи него у Немачкој, а у Грчкој је производња још исплативија.
У 2024. године је у Немачкој убрано 108.000 тона шпаргли, што представља пад у односу на 133.000 тона у 2018.
Немачка се још увек у великој мери ослања на сопствену производњу и 85 одсто шпаргли које се тамо конзумира потиче из домаће производње, али индустрија очекује да ће се свака четврта фарма шпаргли у земљи затворити ове године.
На почетку сезоне у априлу се бела шпаргла ове године продаје за 15 до 18 евра за килограм.
Некада основна намирница немачке буржоазије, беле шпаргле или "јестива слоновача", "краљевско поврће" или "бело злато" - како су га годинама називали - вероватно ће постати ређа ставка у недељној немачкој исхрани, додаје Еурактив.