NEKADA NA SVAČIJEM STOLU, DANAS SAMO ZA ODABRANE Ovo povrće poznatije kao "belo zlato" postaje hrana za bogate
Bela špargla, ili "belo zlato", kako je još nazivaju, je omiljena prolećna poslastica mnogih Nemaca, ali povećanje troškova rada i rastući uvoz podižu cenu ovog povrća koje bi u budućnosti moglo da postane hrana samo za bogate.
Nemci tradicionalno od aprila do juna uživaju u periodu koji nazivaju "Spargelzeit" (sezona špargli) koji bi ove godine mogao da bude skuplji nego ranije, prenosi Euraktiv.
U prošloj godini je špargla pokrivala 22.800 hektara ili 18 odsto odsto površine zemlje u Nemačkoj koja je predviđena za povrtarstvo, što je čini povrćem koje se najviše uzgaja u zemlji.
Nemački izvoznici su pod pritiskom jeftinijeg uvoza i porasta uvoza špargli iz zemalja sa relativno slabijim zakonima o radu i nižim platama, a nešto povoljnije zelene špargle prete da delimično potisnu bele špargle sa tržišta.
Zelene špargle rastu iznad zemlje na sunčevoj svetlosti i razvijaju hlorofil, a bele špargle samo na peskovitom zemljištu sa mnogo manje svetlosti, tako da predstavljaju ređu i skuplju alternativu.
Prema nemačkoj federalnoj kancelariji za poljoprivredu i hranu, uvoz zelenih špargli iz Meksika u Nemačku dostigao je 3.700 tona u 2024.
Još veće količine stigle su iz Evropske unije, pri čemu je Španija izvezla oko 5.800 tona zelenih špargli u Nemačku, a Grčka 4.600 tona.
Konkurentski izazov ne leži samo u obimu, već i u troškovima proizvodnje. U Španiji su troškovi minimalne zarade za približno trećinu niži nego u Nemačkoj, a u Grčkoj je proizvodnja još isplativija.
U 2024. godine je u Nemačkoj ubrano 108.000 tona špargli, što predstavlja pad u odnosu na 133.000 tona u 2018.
Nemačka se još uvek u velikoj meri oslanja na sopstvenu proizvodnju i 85 odsto špargli koje se tamo konzumira potiče iz domaće proizvodnje, ali industrija očekuje da će se svaka četvrta farma špargli u zemlji zatvoriti ove godine.
Na početku sezone u aprilu se bela špargla ove godine prodaje za 15 do 18 evra za kilogram.
Nekada osnovna namirnica nemačke buržoazije, bele špargle ili "jestiva slonovača", "kraljevsko povrće" ili "belo zlato" - kako su ga godinama nazivali - verovatno će postati ređa stavka u nedeljnoj nemačkoj ishrani, dodaje Euraktiv.