NAUKA POTVRĐUJE Testenina nas zaista čini srećnijima
Za mnoge ljude, tanjir tople testenine prelivene omiljenim sosom i posut sirom predstavlja istinsku utehu.
Međutim, pored toga što je ukusna i zasitna, testenina ima i jedan zanimljiv efekat, može pozitivno uticati na naše raspoloženje, i to uz podršku naučnih dokaza.
Naime, testenina je bogat izvor ugljenih hidrata, a poznato je da oni podstiču proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji se često naziva "hormonom sreće". Serotonin igra ključnu ulogu u regulisanju emocija, pa konzumiranje obroka bogatih ugljenim hidratima može doprineti osećaju zadovoljstva i blagostanja.
Pored toga, testenina sadrži vitamine B kompleksa, koji takođe doprinose emocionalnoj stabilnosti. Naučne studije ukazuju da osobe koje imaju veći unos vitamina B putem ishrane pokazuju manju sklonost ka anksioznosti i depresiji.
Zanimljivo je i istraživanje koje je sprovela laboratorija "Behavior and Brain Lab" pri Slobodnom univerzitetu za jezike i komunikaciju IULM u Italiji. Koristeći naprednu tehnologiju za analizu emocija uključujući praćenje izraza lica, aktivnosti mozga, promene srčanog ritma i mikroznojenje, naučnici su otkrili da konzumiranje testenine izaziva snažnu pozitivnu emocionalnu reakciju. Efekat je, kako navode, uporediv pa čak i jači od emocija koje ljudi doživljavaju dok gledaju omiljeni sportski tim ili slušaju omiljenu pesmu.
Zaključak je jednostavan, testenina nije samo jelo koje volimo da jedemo, već i prirodan podizač raspoloženja koji donosi zadovoljstvo i iznutra i spolja.