Багет на Унескову листу "гура" чак и Макрон
Још давне 1993. државне власти у Француској су одлучиле да заштите традиционалну израду свог најпознатијег хлеба, тако да се оригинални багет прави искључиво од пшеничног брашна, квасца, воде и соли, без икаквих других састојака.
Французима је овај хлеб много више од обичног хлеба, а ствари су отишле толико далеко да је председник Емануел Макрон затражио да се уврсти на листу Унескове баштине!
У земљи сјајних вина и лепих двораца, „француз“ то јест багет једе се обично за доручак и то у комбинацији с путером и џемом.
А колика је његова популарност говори и чињеница да су временом прављене и неке његове друге верзије, па је тако смишљен и багет који се може да се савије, намењен бициклистима како би без ломљења могли да га ставе у руксак.
Осим тога, град Париз сваке године додељује и награду за багет године.
А да ли ће овај славни „француз“ ускоро добити још једно признање, остаје нам да сачекамо и видимо.