Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Baget na Uneskovu listu "gura" čak i Makron

26.01.2018. 18:55 19:00
Piše:
Foto: pixabay.com

Još davne 1993. državne vlasti u Francuskoj su odlučile da zaštite tradicionalnu izradu svog najpoznatijeg hleba, tako da se originalni baget pravi isključivo od pšeničnog brašna, kvasca, vode i soli, bez ikakvih drugih sastojaka.

Francuzima je ovaj hleb  mnogo više od običnog hleba, a stvari su otišle toliko daleko da je predsednik Emanuel Makron zatražio da se uvrsti na listu Uneskove baštine!

U zemlji sjajnih vina i lepih dvoraca, „francuz“ to jest baget jede se obično za doručak i to u kombinaciji s puterom i džemom.

A kolika je njegova popularnost govori i činjenica da su vremenom pravljene i neke njegove druge verzije, pa je tako smišljen i baget koji se može da se savije, namenjen biciklistima kako bi bez lomljenja mogli da ga stave u ruksak.

Osim toga, grad Pariz svake godine dodeljuje i nagradu za baget godine.

A da li će ovaj slavni „francuz“ uskoro dobiti još jedno priznanje, ostaje nam da sačekamo i vidimo.

Autor:
Pošaljite komentar