Baget na Uneskovu listu "gura" čak i Makron
Još davne 1993. državne vlasti u Francuskoj su odlučile da zaštite tradicionalnu izradu svog najpoznatijeg hleba, tako da se originalni baget pravi isključivo od pšeničnog brašna, kvasca, vode i soli, bez ikakvih drugih sastojaka.
Francuzima je ovaj hleb mnogo više od običnog hleba, a stvari su otišle toliko daleko da je predsednik Emanuel Makron zatražio da se uvrsti na listu Uneskove baštine!
U zemlji sjajnih vina i lepih dvoraca, „francuz“ to jest baget jede se obično za doručak i to u kombinaciji s puterom i džemom.
A kolika je njegova popularnost govori i činjenica da su vremenom pravljene i neke njegove druge verzije, pa je tako smišljen i baget koji se može da se savije, namenjen biciklistima kako bi bez lomljenja mogli da ga stave u ruksak.
Osim toga, grad Pariz svake godine dodeljuje i nagradu za baget godine.
A da li će ovaj slavni „francuz“ uskoro dobiti još jedno priznanje, ostaje nam da sačekamo i vidimo.