ZNATE LI ŠTA JE BADNJEVKA? Ova posna pita jede se na Badnji dan UKUĆANI ĆE UŽIVATI U NJOJ
Pita "badnjevka" je tradicionalno jelo koje se u pojedinim delovima Srbije priprema uoči Božića, najčešće na Badnji dan, kao deo obeležavanja praznika. Naziv potiče od veze sa Badnjim danom i badnjakom, simbolima hrišćanske tradicije.
Kao i druga posna jela na Badnji dan, badnjevka se priprema kao simbol skromnosti i pripreme za veliki praznik Rođenja Hristovog.
U nekim porodicama, ona ima ritualnu ulogu i servira se kao deo svečanog posnog obroka na Badnje veče.
Badnjevka se razlikuje od kraja do kraja, jer svaka porodica ima svoj način pripreme. To je jednostavno, ali veoma ukusno jelo koje spaja tradiciju i porodično okupljanje.
Sastojci
Prvi sloj:
700 g krompira
125 ml ulja
250 ml kisele vode
so, mlevena slatka paprika, biber
pola kesice praška za pecivo
2 šoljice kukuruznog brašna
1,5 šoljica pšeničnog brašna
Drugi sloj:
500 g kupusa
125 ml ulja
250 ml kisele vode
2 šoljice kukuruznog brašna
1,5 šoljica pšeničnog brašna
pola kesice praška za pecivo
so, biber
Krompir oljuštite, izrendajte, začinite, pa dodajte prašak za pecivo, ulje, kiselu vodu. Dobro promešajte pa dodajte jedno i drugo brašno i sjedinite sve. Sipajte u pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C samo da malo uhvati koricu odozgo.
Kupus izrendajte i posolite, pa rukama lepo utrljajte so. Zatim dodajte ulje, biber, prašak za pecivo i kiselu vodu. Promešajte, pa dodajte brašno i sve sjedinite. Smesu sa kupusom sipajte preko zapečene smese sa krompirom i vratite u rernu.