ZAKUVAO ŠEF SALE: Kad zamirišu punjene paprike
Krajnje je vreme za punjene paprike, jer im sezona lagano prolazi. U našoj kući to je jedno od omiljenih jela.
Ova „letnja sarma“ pravo je domaće jelo i nije toliko komplikovano da se pripremi. Svakako, sav trud uložen u njega, vratiće vam se ukusom i uživanjem.
Paprika je u Evropu došla iz Centralne i Južne Amerike, a danas se, naravno, uzgaja u čitavom svetu. Paprika se koristi kao povrće, začin i lek. Koristi se sveža, konzervirana (turšija), suva ili suva mlevena (tucana). Često se koristi u kulinarstvu i može se peći a potom se ljušti i čuva kao zimnica za pripremu salata i drugih jela.
Sastojci:
10 srednjih paprika babura
250 g mlevene svinjetine
250 g mlevene junetine
1 veća glavica crnog luka
3 čena belog luka
1 šargarepa
malo celera
sok od paradajza
pola šolje pirinča
so
biber
crvena paprika
bosiljak
lovorov list
Paprike operete i otvorite tako što ćete ukloniti peteljke i semenke iz njih. Sitno iseckajte luk, beli luk, šargarepu i koren celera, pa prodinstajte 15 minuta na masti ili ulju.
U većoj činiji pomešajte meso i pirinač, te dodajte dinstano povrće. Začinite sve sa kašičicom mlevene slatke paprike, biberom, solju i suvim bosiljkom. Zamesite smesu od svega navedenog, uz pola decilitra tople vode, a potom napunite paprike i složite ih u šerpu.
Dodajte vodu toliko da pokrijete paprike i ubacite koji list lovora. Kuvajte na srednjoj vatri oko 45 minuta. Pred kraj dodajte dva decilitra soka od paradajza, a malo kasnije i hladnu zapršku od kašičice brašna i crvene paprike razmućenih u pola decilitra hladne vode. Nek se krčka još desetak minuta. Punjene paprike možete da poslužite sa pire krompirom.
Tekst i foto: Saša Popović