Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZAKUVAO ŠEF SALE: Kad zamirišu punjene paprike

23.10.2023. 11:30 11:44
Piše:
Foto: Saša Popović/Punjene paprike

Krajnje je vreme za punjene paprike, jer im sezona lagano prolazi. U našoj kući to je jedno od omiljenih jela.

Ova „letnja sarma“ pravo je domaće jelo i nije toliko komplikovano da se pripremi. Svakako, sav trud uložen u njega, vratiće vam se ukusom i uživanjem.

Paprika je u Evropu došla iz Centralne i Južne Amerike, a danas se, naravno, uzgaja u čitavom svetu. Paprika se koristi kao povrće, začin i lek. Koristi se sveža, konzervirana (turšija), suva ili suva mlevena (tucana). Često se koristi u kulinarstvu i može se peći a potom se ljušti i čuva kao zimnica  za pripremu salata i drugih jela.

Sastojci:

10 srednjih paprika babura

250 g mlevene svinjetine

250 g mlevene junetine

1 veća glavica crnog luka

3 čena belog luka

1 šargarepa

malo celera

sok od paradajza

pola šolje pirinča

so

biber

crvena paprika

bosiljak

lovorov list

Paprike operete i otvorite tako što ćete ukloniti peteljke i semenke iz njih. Sitno iseckajte luk, beli luk, šargarepu i koren celera, pa prodinstajte 15 minuta na masti ili ulju.

U većoj činiji pomešajte meso i pirinač, te dodajte dinstano povrće. Začinite sve sa kašičicom mlevene slatke paprike, biberom, solju i suvim bosiljkom. Zamesite smesu od svega navedenog, uz pola decilitra tople vode, a potom napunite paprike i složite ih u šerpu.

Dodajte vodu toliko da pokrijete paprike i ubacite koji list lovora. Kuvajte na srednjoj vatri oko 45 minuta. Pred kraj dodajte dva decilitra soka od paradajza, a malo kasnije i hladnu zapršku od kašičice brašna i crvene paprike razmućenih u pola decilitra hladne vode. Nek se krčka još desetak minuta. Punjene paprike možete da poslužite sa pire krompirom.

Tekst i foto: Saša Popović

 

 

Piše:
Pošaljite komentar
ZAKUVAO ŠEF SALE: Čorba od kopriva

ZAKUVAO ŠEF SALE: Čorba od kopriva

01.10.2023. 11:15 15:07
ZAKUVAO ŠEF SALE: Čorba od raštana

ZAKUVAO ŠEF SALE: Čorba od raštana

25.09.2023. 11:35 12:01